Antena Meniu Search
x
LIVE

3 iulie, cea mai călduroasă zi din istorie. În Antarctica, temperaturile au depăşit 8 grade Celsius

Cea mai fierbinte zi din istoria măsurătorilor meteorologice s-a înregistrat luni, 3 iulie. Temperatura medie a lumii a fost de 17,1 grade Celsius. Mai multe ţări sunt sufocate de caniculă şi fenomene extreme, în Antarctica, înregistrându-se o temperatură de 8,7 grade Celsius.

De Redactia Observator la 05.07.2023, 07:42
3 iulie, cea mai călduroasă zi din istorie. În Antarctica, temperaturile au depăşit 8 grade Celsius
3 iulie, cea mai călduroasă zi din istorie. În Antarctica, temperaturile au depăşit 8 grade Celsius - Shutterstock

Luni, temperatura medie globală a fost de 17,01 grade Celsius, depăşind precedentul record din august 2016, care era de 16,9 grade Celsius, într-o perioadă în care mai multe valuri de căldură s-au produs în mai multe regiuni ale lumii.

Sudul Statelor Unite suferă de câteva săptămâni din cauza unui dom de căldură intensă. În China, un val de căldură persistentă continuă să se manifeste, cu temperaturi în jurul valorii de 35 de grade Celsius. În Africa de Nord au fost înregistrate temperaturi apropiate de pragul de 50 de grade Celsius.

În Antarctica, s-a înregistrat un record de 8 grade Celsius

Chiar şi în Antarctica, unde este iarnă în prezent, au fost înregistrate temperaturi anormal de ridicate. Baza ucraineană de cercetări ştiinţifice Vernadsky, amplasată în Argentine Islands din largul continentului acoperit de gheaţă, a înregistrat un nou record de temperatură pentru luna iulie: +8,7 grade Celsius.

Pe acelaşi subiect

"Aceasta nu este o piatră de hotar pe care ar trebui să o celebrăm", a declarat Friederike Otto, specialistă în climatologie la Institutul Grantham pentru Schimbări Climatice şi de Mediu din cadrul universităţii britanice Imperial College London. "Este o sentinţă la moarte pentru oameni şi pentru ecosisteme", a adăugat ea.

Potrivit oamenilor de ştiinţă, schimbările climatice, în combinaţie cu apariţia fenomenului meteorologic El Nino, sunt vinovate pentru aceste temperaturi record.

"Din păcate, va fi doar primul dintr-o serie de noi recorduri în acest an, pe măsură ce creşterile de emisii de dioxid de carbon şi de gaze cu efect de seră, alături de intensificarea evenimentului El Nino, împing temperaturile spre noi recorduri", a declarat Zeke Hausfather, cercetător la institutul de climatologie Berkeley Earth. 

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Evenimente » 3 iulie, cea mai călduroasă zi din istorie. În Antarctica, temperaturile au depăşit 8 grade Celsius