A început maratonul de vaccinare în București. Ce i-a determinat pe oameni să se imunizeze
A fost prima noapte albă în cele şase centre de vaccinare deschise în cadrul Maratonului Vaccinării din Bucureşti. Restricţiile, dar şi numărul mare de îmbolnăviri de COVID-19 i-au determinat pe oameni să se imunizeze, chiar şi după lăsarea întunericului. În total, până la ora 22, s-au vaccinat în Bucureşti peste 20 de mii de persoane. Până luni, cele şase centre sunt deschise zi şi noapte.
De Redactia Observator la 23.10.2021, 09:33Chiar şi după lăsarea serii, sute de oameni aşteptau la Circul Metropolitan, la rând, să se vaccineze. Aici sunt 7 cabinete şi se administrează 3 vaccinuri: Pfizer, AstraZeneca şi Johnson and Johnson.
Reporter: Aveţi emoţii?
Localnic: Nu, că am venit cu siguranţă, zic până la urmă trebuia şi lucru ăsta. Nu poţi să scapi de el...
Şi la Biblioteca Naţională, oamenii şi-au completat formularele în cortul special amenajat. Majoritatea s-au imunizat cu prima doză, speriaţi de numărul mare de cazuri de COVID-19, dar şi de noile restricţii care vor intra în vigoare de luni.
Localnic: Am ales să vin pentru că am plătit o excursie și n-o să fiu primită la cazare, conform noilor reguli.
Localnic: Îmi este frică de spital, pentru că nu are cine să te îngrijească, pentru că suntem prea mulți și nu se pot împărți să ne ingijeasca pe toți.
Jean este student în anul doi la Medicină şi voluntar în cadrul maratonului. Vrea să ajute România să iasă din această criză.
Jean - voluntar: Ne-am dori în principiu să vaccinăm cât mai multe persoane. Chiar nu am obosit, avem ture de 6-8 ore şi chiar am sta mai mult dacă ne-ar lăsa.
Până la ora 22, peste 8.200 de oameni au fost imunizaţi în cadrul maratonului. De altfel, cozi uriaşe la centrele de vaccinare au fost toată ziua.
Motivul pentru care o bătrână de 85 de ani a decis să se vaccineze
Pe o bătrână de 85 de ani o ajută nepotul să completeze chestionarul de triaj. Are un motiv important pentru care şi-a făcut curaj ieri să se vaccineze.
Bătrână: Mi-era milă de ăia mici, cum să mă duc eu să pun mâna pe ei dacă eu nu sunt vaccinată? Să nu se îmbolnăvească
6 centre rămân deschise non-stop până luni, la ora 8. STB pune la dispoziţie 14 linii care vor face legătura noaptea între cabinete şi toate cartierele din Capitală.
Heather Papowitz, medic OMS trimis în România: După cum vedeam în New York City, rata de infectare scade, iar singurii oameni care ajung în spitale cu forme foarte grave, la terapie inensivă şi care riscă să moară sunt cei care nu sunt vaccinaţi.
Şi în Galaţi s-a îmbulzit lumea să se vaccineze.
Cătălin Dimofte, psiholog: Oamenii acum au văzut în jurul lor oameni bolnavi din rude, din prieteni, oameni internaţi, oameni care au murit, şi acum boala nu mai este doar o poveste, este ceva real palpabil şi oamenii sunt foarte speriaţi
La Giurgiu, oamenii s-au certat în timp ce aşteptau la coadă. Le-a fost teamă că nu mai apucă doze de vaccin. La Ploieşti a început distribuirea tichetelor de masă pentru persoanele care s-au imunizat săptămânile trecute. Primesc bonuri de 100 de lei şi cei care se vor vaccina acum dar le pot ridica în momentul în care au schemă completă.
Cseke Attila, ministrul Sănătăţii: Cea mai uşoară şi cea mai simplă şi cea mai profundă formă de mulţumire către personalul medical este acela ca societatea şi membri societăţii să se vaccineze.
Ieri, s-au doborât recordurile imunizării în România.