A început Săptămâna Patimilor. Credincioşii din Bucovina respectă tradiţiile urmate din străbuni: ce reprezintă Deniile
A început Săptămâna Patimilor! În fiecare seară, credincioşii merg la biserică pentru a participa la slujbele de Denii. Sunt zile de întristare şi fiecare slujbă are o semnificaţie aparte. Tot conform tradiţiei, încep pregătirile pentru ziua marii bucurii, Învierea Domnului, pe care o putem trăi împreună într-o ediţie specială Observator.
De Angela Bertea la 30.04.2024, 18:01Odată cu apusul soarelui, în bisericile ortodoxe din toată ţara încep deniile. Cântările reprezintă un moment important din Săptămâna Patimiilor, până în seara de Înviere. Cu sufletul deschis, credincioşii din Bucovina respectă tradiţiile urmate din străbuni. Fiecare zi din Săptămâna Patimilor are o semnificaţie aparte. Ieri s-a adus în faţă icoana lui Iosif, cel vândut de fraţii săi, astăzi se pomenesc cele 10 fecioare, mâine se citeşte pilda femeii care a uns cu mir picioarele Mântuitorului. Zilele de Joi şi Vineri au cea mai produndă semnificaţie.
Tradiţia spune că de ieri creştinii încep şi pregătirile pentru Paşte
"În fiecare seară, aceste Denii au şi o temă anume, este dată de Evanghelia care se citeşte în cadrul lor. Cea de joi, se citesc 12 evanghelii rememorând viaţa lui Iisus. Tot în aceată zi, un gest profund este scoaterea sfintei cruci în mijocul biserici", a declarat Adrian Duţuc, preot. În Vinerea Mare, ziua răstignirii, credincioșii țin post negru. Atunci are loc slujba Prohodului. "Toate cântările din Vinerea Mare sugerează tristetea. Deja a treia stare se duce într-o gamă majoră care deja sugerează cumva bucuria. Faptul că Iisus e pus în mormânt, dar avem nădejdea că va învia", a declarat Andrei Atănăsoaiei, cantor.
Tradiţia spune că de ieri creştinii încep şi pregătirile pentru Paşte. Lumina Sfântă va ajunge pe aeroportul Otopeni, sâmbătă, de la Ierusalim, şi va fi împărţită parohiilor din ţară. Slujba de Înviere va putea fi văzută la Observator, într-o ediţie specială, de la 23:45.