Afacerea care a pus pe hartă un sătuc din România. Turiștii se înghesuie să trăiască pentru câteva zile ca pe vremea bunicilor
Localnicii dintr-un sat brașovean au lansat un proiect inedit pentru a atrage cât mai mulți turiști străini în zonă, scrie Euronews. Aprecierile nu au întârziat să apară.
De Redactia Observator la 06.08.2024, 10:52„Odată ce turiștii intră pe poartă, pot simți acea intimitate de care au nevoie, o intimitate romantică și confortabilă”, spune o localnică din satul Șimon. Pentru a atrage cât mai mulți turiști străini, după modelul celor din Viscri, sătenii au început să restaureze casele vechi, tradiționale.
Pe măsură ce tot mai mulți vizitatori sunt interesați de experiența de a locui într-o casă tradițională, locuințele vechi de sute de ani sunt renovate sau chiar relocate în zone mai liniștite și pitorești. Luminița Cherebetu, care deține una dintre aceste proprietăți, a menționat că această experiență oferă turiștilor un anumit grad de „intimitate”, pe care, acum, brașovenii încearcă să-l valorifice.
„Dacă vor să se trezească în pijamale și să bea cafea, pot face asta în curte. Dacă doresc să facă plajă, să se plimbe prin grădină, să facă un grătar sau să stea de vorbă în șură, pot face tot ce își doresc”, spune femeia.
Turiștii care deja au trecut pragul acestor cazări inedite nu au contenit să-și exprime aprecierea, menționând că le place „energia” pe care o emană, dar și „liniștea și natura” din zonă.
Mulți proprietari de case tradiționale sunt și colecționari, păstrând obiecte vechi, de pe vremea străbunicilor, precum fiare de călcat vechi, sobe din fontă și ustensile de bucătărie moștenite. Într-un loc izolat de lume, unde timpul parcă s-a oprit, turiștii dau acum "năvală".