Antena LIVE

Curs valutar

Afacerea de 5 milioane de euro, cu stuful din Deltă, legată de familia lui Paul Stănescu. Ministrul Agriculturii anunță anchetă după ce a promovat legea

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a dispus o anchetă a Corpului de control pentru a verifica legalitatea acordării subvenţiilor pentru recoltarea stufului din Delta Dunării. Din echipa de control vor face parte şi inspectori Antifraudă.

De la 19.01.2024, 12:29
WhatsApp
Afacerea de 5 milioane de euro, cu stuful din Deltă, legată de familia lui Paul Stănescu. Ministrul Agriculturii anunță anchetă după ce a promovat legea Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul Agriculturii şi dezvoltării rurale, Florin Barbu, a dispus o anchetă a Corpului de control în vederea verificării legalităţii acordării subvenţiilor pentru terenuri din Delta Dunării, având în vedere informaţiile apărute în spaţiul public referitoare la modalitatea de acordare a acestui nou tip de subvenţii. Ministrul Agriculturii a solicitat ca din echipa de control să facă parte şi inspectori Antifraudă, relatează news.ro.

5 milioane de euro pentru afacerea cu stuful din Delta Dunării în care e implicat fiul lui Paul Stănescu

Agenţia pentru Plăţi în Agricultură a blocat o cerere de plată de peste 5 milioane de euro într-o afacere legată de stuful din Delta Dunării, care acum este cercetată şi de Parchetul European, potrivit Știrile Pro TV.

O modificare legislativă promovată de actualul ministru al Agriculturii transformă terenurile din Deltă în păşuni pentru care se puteau primi subvenţii. Pentru banii europeni au depus actele două firme, în care au fost acţionari până anul trecut fiul lui Paul Stănescu şi un consilier al acestuia, iar firmele controlau tăierile de stuf din Deltă.

Pe acelaşi subiect

Parlamentul a modificat în octombrie 2023 o lege prin care zeci de mii de hectare de teren erau transformate în pajişte. La şefia comisiei de agricultură a Camerei Deputaţilor era social-democratul Florin Barbu. La două zile după publicarea legii în monitorul oficial, zeci de mii de hectare care apăreau în actele de cadastru ca fiind mlaştini sau bălţi au fost transformate peste noapte în păşuni.

Câteva luni mai târziu, Ministerul Agriculturii condus de Florin Barbu a transformat stuful din Deltă în furaj pentru animale. Toate aceste modificări s-au făcut după ce, printre acţionarii a două firme care controlau aproape tot stuful din Deltă, au apărut fiul lui Paul Stănescu şi soţia unui preot din Tulcea, care i-a fost consilier lui Paul Stănescu, în perioada în care acesta era ministru al Dezvoltării, potrivit sursei citate.

Ministrul Agriculturii, care a promovat legea, anunță că a dispus o anchetă a Corpului de control

"Ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale, Florin Barbu, a dispus o anchetă a Corpului de control în vederea verificării legalităţii acordării subvenţiilor pentru paludicultură, având în vedere informaţiile apărute în spaţiul public referitoare la modalitatea de acordare a acestui nou tip de subvenţii. Ministrul agriculturii a solicitat ca din echipa de control să facă parte şi inspectori Antifraudă", a transmis ministerul.

Pe parcursul elaborării fişelor de intervenţie din cadrul PNS 2023-2027 au fost organizate mai multe reuniuni tehnice consultative, acestea având rolul de a asigura  pe de o parte transparenţa procesului decizional în raport cu partenerii relevanţi, si, pe de altă parte, de a îngloba contribuţiile acestora în procesul de elaborare a documentului programatic cu scopul asigurării eficienţei şi îmbunătăţirii adresabilităţii viitoarelor intervenţii.

Astfel, în cadrul acestui amplu proces de consultare, MADR a primit din partea mediului asociativ mai multe solicitări referitoare la posibilitatea de finanţare a activităţii de paludicultură - recoltarea stufului. Acest tip de sprijin se acordă şi de către alte state din Uniunea Europeană, respectiv Austria, Franţa, Lituania sau Suedia.

În urma analizei efectuate de către MADR privind posibilitatea finanţării zonelor unde are loc activitatea de recoltare a stufului, a reieşit că, din materialele ştiinţifice elaborate de institutul de specialitate INCDDD Tulcea se constată că paludicultura are efecte benefice atât pentru mediu, cât şi din punct de vedere economic.

"Din punct de vedere economic, paludicultura poate contribui la producerea de biomasă, cerinţă esenţială a Green Deal şi a programului european Fit 55, poate conduce la producerea de îngrăşământ organic natural, fiind astfel şi o sursă pentru hrana animalelor din aceste zone. Din punct de vedere al mediului, activitatea de paludicultură contribuie la sechestrarea dioxidului de carbon (cca. 10-16 t/ha anual) şi a gazelor cu efect de seră în solurile organice, reprezentând o strategie inteligentă de luptă împotriva schimbărilor climatice, promovată prin Green Deal. În plus, această activitate contribuie la conservarea biodiversităţii în zona de protecţie integrală Natura 2000 care constituie, de altfel şi Patrimoniu UNESCO. Din punct de vedere social, dat fiind că paludicultura este o activitate specifică Deltei Dunării subliniem importanţa sa prin prisma integrării forţei de muncă dintr-o zonă subdezvoltată economic, dar şi faptul că prin aceasta se păstrează tradiţiile şi specificul zonei (recoltarea manuală a stufului)", anunţă ministerul.

În acest sens, fermierii care utilizează astfel de suprafeţe cu respectarea condiţiilor de eligibilitate stabilite în PS PAC şi legislaţia subsecventă, ca de exemplu, desfăşurarea unei activităţi agricole, pot beneficia de aceste plăţi. În conformitate cu articolul 4 alin.(2) din Regulamentul (UE) 2115/2021 activitatea agricolă implică atât cultivarea inclusiv prin paludicultură, cât şi menţinerea suprafeţei agricole pentru cultivare.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

florin barbu ministerul agwericulturii paul stanescu
Întrebarea zilei
Copiii voştri întâmpină probleme în a-şi găsi un loc de muncă?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Localitatea de lângă București în care oamenii se mută pe capete. Arată ca...
Fanatik.ro
Publicat 09.03.2025
Iluzie optică virală | Doar un geniu poate găsi polițistul ascuns în această...
Gandul
Publicat 09.03.2025
Justin Trudeau, în lacrimi după o discuție aprinsă și plină de injurii cu Trump
Adevărul
Publicat 08.03.2025
Jurații Chefi la cuțite vorbesc cu emoție despre sărbătoritele zilei de 8...
A1
Publicat 07.03.2025
Horoscopul zilei de 10 martie 2025. Taurii lasă trecutul în spate. Află ce se...
CaTine
Publicat 09.03.2025
BREAKING NEWS / A murit celebrul astrolog Minerva! Gabriela Dima s-a stins din...
spynews.ro
Publicat 07.03.2025
Accident teribil în Germania: jucătorului român i-a fost amputat piciorul »...
GSP
Publicat 06.03.2025
Care sunt cele cinci țări din lume care nu pot fi cucerite? Geografia se află...
Click.ro
Publicat 08.03.2025
Cel mai bogat oraș din lume. Aici locuiesc 350.000 de milionari și 60 de miliardari
Useit
Publicat 08.03.2025
Concertele și spectacolele lunii martie! Ce mari artiști putem vedea
Money.ro
Publicat 06.03.2025
„Sute de ucraineni morți” și un avantaj clar pentru armata rusă, după ce...
libertatea.ro
Publicat 09.03.2025
Fanii Selenei Gomez au constatat că vocea ei a devenit mai monotonă și lipsită...
ZU
Publicat 09.03.2025
Mini tarte cu pastă de ciuperci și șuncă. Un aperitiv savuros
Hello taste
Publicat 08.03.2025
Supă cremă de morcovi și cartof dulce. Delicioasă și ușor de digerat
Deparinti
Publicat 09.03.2025
Hande Erçel a îmbrăcat o ținută demnă de podium. Vedeta s-a aflat printre...
Happy
Publicat 07.03.2025
Ramona Bădescu a vorbit despre planurile de nuntă! „Am pus totul la cale!”
BZI
Publicat 07.03.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Cât de eficiente sunt cremele cu colagen. Ce spune medicul dermatolog despre...
Medicool
Publicat 09.03.2025