Antena Meniu Search
x

Video Fermierii şi transportatorii au blocat, azi noapte, mai multe vămi şi drumuri naţionale: "Vrem ceva concret, stabil şi eficient. Nu prin vorbe"

Fermierii şi transportatorii au blocat şi azi noapte mai multe drumuri naţionale şi puncte de trecere a frontierei, în ciuda măsurilor luate de Guvern. Deşi premierul le-a dat subvenţii şi facilităţi, iar primarul Bucureştiului a decis să lase să intre în Capitală mii de demonstranţi şi sute de utilaje grele, protestatarii nu se opresc. Cred că au primit prea puţin. 

de Redactia Observator

la 19.01.2024, 08:55

Vezi și

Sub presiunea străzii, guvernul încearcă să oprească protestele fermierilor şi transportatorilor. Ieri, în a noua zi de proteste, demonstranţii au acţionat ieri pe două fronturi. Unii au blocat şosele şi vămi, alţii au negociat cu ministrul agriculturii. 

ASF va permite plata în rate a poliţei RCA

În cele din urmă, Guvernul a aprobat mai multe măsuri în favoarea lor: ajutor de 100 de euro pe hectar la culturile afectate de secetă anul trecut, eliminarea Inspecţiei Tehnice Periodice obligatorii pentru utilaje agricole şi un sprijin pentru şoferii de tractoare. Nu vor mai plăti şcolarizare specială - vor putea să conducă şi dacă au permis categorie B, pentru automobile. 

Autoritatea de Supraveghere Financiară a anunţat că va permite plata în rate a poliţei RCA şi chiar suspendarea ei, dacă maşina de mare tonaj este nefuncţională o perioadă. În plus, tariful va fi convenit împreună cu transportatorii. 

Pe acelaşi subiect

Florentina Lazăr, reporter Observator: În cele opt zile de protest, fermierii şi transportatorii au reuşit să schimbe şi şefii Autorităţii Vamale Române. Ministrul Finanţelor a propus înlocuirea întregii conduceri. 

Explicaţia Guvernului - oficialii nu au luat măsuri ca să reducă timpul de control la frontiere - o mare nemulţumire a transportatorilor. 

Marcel Ciolacu, premierul României: Săptămâna viitoare, vom cere noii conduceri a Vămilor să vină cu rezolvări rapide la toate cerințele legitime ale fermierilor și transportatorilor.

Primarul Capitalei le-a aprobat o demonstraţie de trei zile, dar în faţa Parlamentului

Guvernul are pe masă un proiect care prevede şi amânarea ratelor la credite pentru fermierii afectaţi de secetă anul trecut. Statul ar putea suporta jumătate din acciza la motorină, iar transportatorii nu vor mai plăti amenzi dacă le expiră rovinieta din cauza cozilor de la vămi. Deciziile vor fi luate la următoarele şedinţe ale cabinetului Ciolacu. Până atunci, protestarii au mai obţinut o victorie, însă. După şapte cereri respinse pentru organizarea unui miting în faţa guvernului, primarul Capitalei le-a aprobat o demonstraţie de trei zile, dar în faţa Parlamentului.

În parcarea din Piaţa Constituţiei au voie să meargă 5.000 de persoane cu 100 de tractoare şi 100 de cabine de TIR, duminică, luni şi marţi. Cererea a fost depusă de un avocat care susţine că are legături cu Diana Şoşoacă. Nicuşor Dan crede că această variantă este mai bună decât cea pe care propusă de transportatori şi fermieri.

Nicuşor Dan, primarul Capitalei: Ei au cerut, de fapt, 15.000 de utilaje care ar fi blocat Piaţa Victoriei şi toate bulevardele care intră în Piaţa Victoriei şi asta ar fi însemnat o blocare, practic, a traficului din tot Bucureştiul. 

Protestatarii au blocat şi azi noapte mai multe drumuri naţionale şi puncte de trecere a frontierei

Insuficient, răspund protestatarii care au blocat şi azi noapte mai multe drumuri naţionale şi puncte de trecere a frontierei. 

Cosmin Tabară, viceprimarul Timişoarei: Ministrii trebuie să solutioneze repede aceste probleme ale fermierilor romani pentru ca lucrurile sa nu ia amploare.

La Constanţa şoferii au blocat din nou una din porțile de acces din port. 

Andreea Filip, reporter Obsevator: În a noua zi de proteste la malul mării, peste 100 de tiruri, camioane şi autoturisme mărşăluiesc între centura oraşului şi Portul Constanţa. 

În acest weekend este posibilă o nouă şedinţă de Guvern în care să se discute revendicările rămase nerezolvate. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 2 voturi
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Evenimente » Fermierii şi transportatorii au blocat, azi noapte, mai multe vămi şi drumuri naţionale: "Vrem ceva concret, stabil şi eficient. Nu prin vorbe"