Boicotul supermarketurilor din România, primele efecte. Reducerile anunţate de marile magazine
Boicotul supermarketurilor - ţara de origine a mişcării este Croaţia. Între timp, boicotul a devenit popular în Balcani, şi acum a ajuns în România. Serbia, Bosnia şi Herţegovina sunt şi ele zone lovite în ultimii ani de creşterile de preţuri la produsele de bază. Acţiunea a plecat de la ideea că marile lanţuri de supermarketuri declară profit zero şi nu promovează producătorii români. Nimic mai fals -este replica ministrului Agriculturii de la noi. Iată cum reacţionează supermaketurile de la noi în faţa acestui boicot.
Am văzut în urma acestui boicot anunţat şi primele reduceri de preţuri. Spre exemplu, un lanţ de magazine a anunţat reduceri de 10% la alimentele româneşti. Un alt mare lanţ de magazine a venit cu o listă de alimente româneşti care sunt la promoţie. Deci am putea să găsim preţuri mai mici în magazine în aceste zile.
Politica marilor magazine, boicotată
Opiniile clienţilor sunt diferite. Astăzi, unii aleg să participe la boicot, alţii nu participă la acest protest. Ministrul Agriculturii Florin Barbu a făcut declaraţii pe această temă. Îi îndemna pe români să nu participe la acest boicot pentru că asta îi afectează inclusiv pe producătorii români, pentru că în supermarket găsim şi multe produse româneşti.
În cazul unui boicot, în mod automat vânzările scad. Rămâne de văzut cum va decurge această zi, cu cât vor scădea vânzările supermarketurilor. Acest boicot vine în urma creşterii de preţuri. În continuare, România are cea mai mare rată a inflaţiei din Uniunea Europeană.
Am încheiat anul 2024 cu o inflaţie de peste 5%, iar în ultimul an alimentele s-au scumpit, în medie, cu 5%, dar există şi produse alimentare unde vorbim despre o creştere de preţ mult mai mare, de 20-30 de procente.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰