Alertă alimentară în România. Produs periculos folosit de gospodine drept conservant, retras de pe piață
Este alertă alimentară în 10 județe din România! În mai multe magazine a fost comercializat un produs periculos ce este folosit de gospodine drept conservant, cunoscut sub denumirea de "Salicil". Acesta este eliminat de pe piață deoarece conține acid salicilic în proporție de 99%, o substanță neautorizată ca aditiv alimentar. Cât de periculos este produsul şi care sunt recomandările celor de la ANSVSA?
De Redactia Observator la 28.08.2024, 08:09Conservantul salicil conţine o substanţă care nu este autorizată ca aditiv alimentar în România. Pliculeţele cu praf alb au de fapt un precursor al aspirinei care este oricum ceva ce nu ar trebui adăugat la murături, spun experţii.
ANSVSA a anunţat că retrage acest produs de pe piaţă vândut în plicuri cu un gramaj de 10 sau 25 de grame a ajuns în magazine din judeţele Alba, Mureş, Satu Mare, Arad, Bihor, Cluj Napoca, Bistriţa Năsăud, Braşov, Sălaj sau Maramureş, iar cei care au cumpărat aceste produse sunt rugaţi să nu le utilizeze şi să le returneze.
Destul de comun în rândul gospodinelor amatoare de gemuri sau murături, acidul acetil salicilic sau aspirina, nu are rol de conservant chiar dacă multe reţete tradiţionale la borcan o includ. De fapt, adaosul ei la conservele de legume chiar împiedică pasteurizarea natureală favorizată de oţet şi sare.