Alex nu a apucat să frâneze când s-a izbit cu 140 de kilometri pe oră de Zidul Morții, în Suceava
Zidul Morţii din Suceava a mai luat o viaţă. Un tânăr de 28 de ani s-a izbit aseară cu maşina de pilonul de beton ridicat la intrarea în oraş.
De Redactia Observator la 16.03.2019, 21:28Zidul Morţii din Suceava a mai luat o viaţă. Un tânăr de 28 de ani s-a izbit aseară cu maşina de pilonul de beton ridicat la intrarea în oraş. Proiectul controversat care a scos oamenii în stradă a ucis până acum cinci persoane. E o construcţie care nu respectă nicio normă de securitate rutieră, au avertizat degeaba ani la rând autorităţile locale şi specialiştii.
Maşina care s-a izbit cu 140 de kilometri pe oră de construcţia de beton din mijlocul şoselei s-a făcut praf.
Zidul Morţii, aşa cum l-au numit oamenii din cauza vieţilor pe care le-a luat, susţine centura oraşului Suceava, şi e ridicat fix în mijlocul Drumului Naţional 17.
”Nu am văzut aşa ceva în toată Europa!E drum european şi e pus zid. Şi se termină drumul, exact aşa au făcut ăştia aici!”, spune un localnic.
Vineri seară, Alex, tânărul de 28 de ani a murit pe loc în maşina dezintegrată în impact. Surse din anchetă susţin că nu ar fi frânat deloc.
În fiecare an, zidul adună pe cărămizile lui numele celor care mor. Crucile şi coroanele de flori sunt semne ale tragediilor. În 2012, doi adulţi şi un copil au pierit după ce camionul în care se aflau s-a izbit de pilonul nesemnalizat. Doi ani mai târziu, un tânăr de 21 de ani a sfârşit la fel.
RODICA SANDU, soția unei victime: Barbatul meu nu a fost nici băut, nici cu viteză şi totusi au murit trei oameni, trei suflete. Oare a cui să fie vina- a oamenilor care mor sau a zidului care e pus aici?
În 2014, oamenii au ieşit în stradă, într-un marş al revoltei.
”Inteleg mostenirea lui Stefan cel Mare pana la un punct, dar sa ne apucam sa facem cetati pe mijlocul drumului mi se pare demenţă”, spune un localnic.
VASILE ANDRICIUC, primarul comunei Şcheia: Este drum national, drum european, dar din punct de vedere tehnic e o catastrofă, domnule! Suntem vinovati! Suntem vinovaţi!
În 2016, un parlamentar a solicitat ministerului Transporturilor să dărâme Zidul Morţii. Specialiştii în construcţii au avertizat că proiectul nu respectă nicio normă de securitate rutieră. Greu de observat, mai ales în condiţii de ceaţă, peretele e un obstacol letal în calea şoferilor.
LAICU OVIDIU, directorul Regionalei Drumuri şi Poduri Iaşi: Dacă îmi cereţi părerea, vă spun că acest zid nu avea ce căuta acolo, dar, dacă acolo a fost montat probabil a avut un scop.
Reprezentanţii Regionalei de Drumuri Iaşi susţin că în zonă sunt montate acum lumini şi indicatoare care avertizează şoferii. Măsurile nu rezolvă, însă, în totalitate problema. Dovada - de cinci ani, zidul face în continuare victime.