Alexandru Scurtu, șeful SIAS, interviu pentru Observator despre dubla crimă din Onești: ''Activitatea de negociere mergea pe un trend pozitiv''
Alexandru Scurtu, șeful Serviciului pentru Intervenţii şi Acţiuni Speciale, a vorbit la Observator despre tragedia din Onești.
De Redactia Observator la 02.03.2021, 20:30- Șeful SIAS, despre tragedia de la Onești
Alessandra Stoicescu: Ce v-a încurcat?
Alexandru Scurtu, șeful Serviciului pentru Intervenții și Acțiuni Special (SIAS): Nu pot spune în acest moment ce ne-a încurcat. Dorința mea de transparență este clară prin prezența mea aici. Sunt aspecte despre care nu pot să vorbesc, dar pot vorbi despre activitatea colegilor mei care au încercat să facă ce au putut.
Alessandra Stoicescu: De ce nu au reușit?
Alexandru Scurtu, șeful Serviciului pentru Intervenții și Acțiuni Special (SIAS): Eu nu pot să vă vorbesc decât de palierul de acțiuni speciale care avea clar în responsabilitate cele două activități: una de negociere, prin care se urmărea obținerea timpului necesar pentru planificarea activităților și rezolvarea conflictului fără cauzalități. Din păcate acest lucru nu s-a întâmplat. Și doi: intervenția atunci când ar fi fost necesară.
Alessandra Stoicescu: Negocierea nu a funcționat, nici intervenția nu a funcționat.
Alexandru Scurtu, șeful Serviciului pentru Intervenții și Acțiuni Special (SIAS): Este o ușoară confunzie. Legătura pe care agenții de ordine publică au făcut-o cu agresorul într-o primă fază, nu o putem încadra în procesul de negociere. Negocierea ca și proces a început după ce colegul meu de la SAS a venit împreună cu echipa de asalt și a creat primul contact cu agresorul.
Alessandra Stoicescu: Spuneați că s-a întâmplat după ce a reacționat unul dintre ostatici. Cine a văzut asta? Cine este martorul?
Alexandru Scurtu, șeful Serviciului pentru Intervenții și Acțiuni Special (SIAS): De jos, negociatorul avea un contact direct cu agresorul, deci el vorbea. La început avea un limbaj destul de colocvial, dar indicatorii de stare ai procesului de negociere au indicat faptul că agresorul începe să devină cooperant. Activitatea de negociere mergea pe un trend pozitiv.
Alessandra Stoicescu: Eu am întrebat cine a văzut acel moment?
Alexandru Scurtu, șeful Serviciului pentru Intervenții și Acțiuni Special (SIAS): Momentul decliclului sau din informații când victimele ar fi acționat asupra agresorului a fost sesizat și de colegul meu de jos.
Alessandra Stoicescu: Și de mai cine?
Alexandru Scurtu, șeful Serviciului pentru Intervenții și Acțiuni Special (SIAS): Nu pot să vă spun acum pentru că sunt persoane implicate, este în curs o investigație.