Ţigările şi alcoolul se vor vinde doar cu buletinul. Legea merge la promulgare la Iohannis
Ţigările şi alcoolul se vor vinde doar cu buletinul. Legea, menită să reducă accesul minorilor la vicii, a trecut de Parlament şi prevede amenzi usturătoare.
De Ana Grigore la 27.06.2024, 17:54Vor fi sancțiuni dure, în 10.000 și 30.000 de lei, pentru comercianții care nu vor respecta noua lege. Concret, vânzătorii și cei care lucrează în baruri ori restaurante vor trebui să condiționeze vânzare de băuturi alcoolice sau tutun de prezentarea buletinului, astfel încât să se asigure că persoanele au împlinit vârsta de 18 ani.
Măsura, spun inițiatorii, are scopul de a reduce consumul de alcool și tutun în rândul minorilor, pentru că există statistici extrem de grave în țara noastră în ceea ce privește consumul de tutun. 18% dintre minorii din România fumează ceea ce înseamnă că în fiecare zi peste 100.000 de pachete de țigări sunt vândute către acești minori. Cei mai mulți dintre ei au între 13 și 15 ani.
Și la consumul de alcool suntem în top, pe locul 8 în Uniunea Europeană, iar statisticile arată că cel puțin 30% dintre copiii de 11 ani au încercat cel puțin o dată să consume alcool.
Țigări și alcool cu buletinul. Legea merge la promulgare la Klaus Iohannis
- O nouă regulă pentru tinerii care cumpără țigări sau alcool. Amenzile ajung la 30.000 de lei
- Studiu alarmant: generaţia care e cea mai predispusă la cancer. Factorii cauzatori depind exclusiv de noi
- Consum "alarmant" de alcool şi ţigări electronice, în rândul copiilor de 11-15 ani. OMS cere taxe mai mari şi...
Astfel, proiectul de lege completarea art. 3 din Legea nr. 349/2002, precum şi modificarea şi completarea Legii nr. 61/1991, în sensul instituirii măsurii de consultare a documentelor de identitate la cumpărarea produselor din tutun şi alcool, în vederea reducerii consumului acestora în rândul persoanelor care nu au împlinit 18 ani.
În cazul neîndeplinirii acestei obligaţii, membrii personalului localurilor publice şi vânzătorii din unităţile comerciale riscă amenzi de la 10.000 lei la 30.000 lei.
Pe 16 octombrie 2023, Senatul a adoptat proiectul, în calitate de prim for sesizat, votul Camerei fiind decizional. Prin urmare, legea se duce la promulgare.
Fumatul este extrem de periculos pentru adolescenți
Fumatul poate afecta grav dezvoltarea pulmonară și cardiovasculară, crescând riscul de boli respiratorii cronice și cardiace. Nicotina creează rapid dependență, afectând dezvoltarea creierului și funcțiile cognitive.
Adolescenții care fumează au performanțe academice mai slabe și un risc mai mare de a dezvolta probleme de sănătate mintală, precum anxietatea și depresia. Fumatul poate conduce și la utilizarea altor substanțe nocive.
În plus, există un risc semnificativ de cancer pulmonar și alte tipuri de cancer mai târziu în viață. Renunțarea cât mai devreme este esențială pentru prevenirea acestor efecte negative.