Antena LIVE

Curs valutar

Video

Analist, despre al doilea mandat al lui Trump: ce decizii ar putea fi luate cu vizele pentru români sau războiul din Ucraina

Donald Trump a câştigat alegerile din SUA 2024. Despre reacţii şi aşteptări după victoria lui Donald Trump explică mai multe Ştefan Popescu, analist de politică externă, invitat în platoul Observator.

De la 06.11.2024, 20:00
WhatsApp
Vezi și:

Alessandra Stoicescu: Abia v-aţi întors de două zile din America, deci aţi luat de acolo pulsul. E o surpriză. 

Ştefan Popescu: Victoria nu este atât o surpriză, cât proporţia victoriei. Toată lumea vorbea de un scor foarte strâns, dar iată că avem o problemă cu subestimarea lui Donald Trump, aşa cum s-a întâmplat în 2016, chiar în 2020, când a pierdut la mustaţă în faţa lui Biden. Am avut alegeri de la jumătatea mandatului în 2022 pentru Camera Reprezentanţilor şi o parte din Senat, o treime, şi iarăşi atunci democraţii au fost subestimaţi. Este şi normal într-o ţară de aceste dimensiuni, descentralizată, avem o majoritate tăcută. La alegerile primare au participat doar 7% din republicani înscrişi pe liste şi 13% dintre democraţi.

Asta spune foarte multe despre cât de uşor mai putem citi despre ce se întâmplă la alegeri. Mă întreb ce înseamnă pentru România acest lucru, în primul rând pentru programul Visa Waiver, de scăpare de vize.

Asta este problema cea mai uşoară. În SUA, 95% din politică este internă. Este o federaţie, există tratate bilaterale între California şi Texas, între Texas şi Michigan, este clar că universul oamenilor, aşteptările şi o anumită cultură politică care îi face pe aleşi să ţină cont de dorinţele alegătorilor... sunt foarte multe nuanţe. 

Este corect că ne aşteptăm ca acest program să fie menţinut şi România să scape de vize. Dar numai 5% este de interes politica externă, cu precădere Indopacificul, prioritatea lui Donald Trump aceasta va fi, va fi şi Orientul Mijlociu, ne-a arătat primul mandat, vedeţi şi relaţia cu premierul Benjamin Netanyahu, abia pe locul 3 vor fi relaţiile cu Europa, iar aici vor fi aliaţii cu valoare de întrebuinţare ridicată, cei care îi pot secunda pe americani pe diverse teatre: Franţa, Germania, Italia rămân principalii parteneri, dar asta nu înseamnă că nu va fi un interes pentru Ucraina, care va fi sprijinită în continuare, pentru că Trump este foarte pragmatic. 

Un fel de Donald Trump este în campania electorală şi altceva va fi la putere. Discursurile sunt diferite. Americanii au cultura consilierilor, liderul lor, oricât de eclatant este, ascultă de sfaturile consilierilor.

Alessandra Stoicescu: Ne aşteptăm deci ca programul Visa Waiver să rămână. Mai sunt mesaje că ar putea ieşi din NATO.

Ştefan Popescu: Nu este adevărat, 72% din comenzile de armament din Europa se duc către industria americană. Este doar un exemplu. Fără îndoială că sprijinirea Ucrainei, pentru că aici toată lumea se gândeşte, o vor sprijini, dar aici nu depinde numai de SUA, atenţie, în faţă americanii au o putere nucleară, mulţi spun că armamentul rusesc este vechi, eu nu cred că vrem să îl testăm. Trebuie să ţină seama de acest echilibru strategic, dar şi capacitatea Ucrainei, chiar dacă o echipezi, suntem într-un război de uzură şi au o problemă cu resursele umane. Ucraina nu poate duce un război gen în Afghanistan. Este un stat european modern, cu alte structuri, cu altă economie. 

Dacă ne uităm la felul în care cei doi şi-au modelat programele: Donald Trump, împotriva motorului electric, care este cel mai mare aliat? Elon Musk, pentru că Donald Trump îşi dă seama de importanţa noilor tehnologii, de importanţa tragerii investiţiilor. Bursele din toată lumea au reacţionat pozitiv pentru că au validat într-un fel capacitatea echipei republicane de a gestiona economia americană. 

Alessandra Stoicescu: Ce tip de politică externă va avea Donald Trump?

Ştefan Popescu: Cel care a ridicat problema cheltuielilor europenilor este Jimmy Carter, un preşedinte democrat care a condus America între 1977 şi 1981, deci este clar că americanii se aşteaptă ca europenii să facă mai mult, nu numai în privinţa cheltuielilor, dar şi asumării responsabilităţilor pe continent, pentru că SUA trebuie să se focalizeze pe adevăratul competitor, China. Acest lucru va necesita resurse.

Încă ceva, pentru că ne va privi şi pe noi, joncţiunea NATO cu alianţele americane şi Indopacific, nu întâmplător Rutte a fost susţinut candidat, nu era vorba despre candidatura preşedintelui României, ei aveau nevoie de o personalitate, Olanda în mod tradiţional priveşte către Indopacific şi atunci s-a dorit un preşedinte, un element de continuitate şi viziune comună între republicani şi democraţi, iar democraţii chiar dacă vor fi în opoziţie va fi o opoziţie puternică, Trump nu poate adopta anumite legi federale dacă nu are 60%.

În ciuda dramatizării, spectacolului, aşa cum sunt meciurile de baschet americane, la fel este şi campania electorală.

Alessandra Stoicescu

Am vrut să schimb lumea în bine și să ajut oamenii de când eram copil. Așa că am ales în mod natural meseria de jurnalist. Jurnalismul este despre oameni, despre a le schimba viețile în bine. ...

donald trump alegeri sua 2024
Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Peste ce a dat un instalator care făcea reparații într-o vilă. S-a...
Fanatik.ro
Publicat 21.11.2024
Colonel american: Rusia are tot dreptul să atace NATO acum
spotmedia.ro
Publicat 21.11.2024
Culmea birocrației: O fetiță trecută, din greșeală, băiat în certificatul...
spotmedia.ro
Publicat 20.11.2024
Ce se întâmplă cu toți pensionarii din România cu pensii mai mici de 3.000 de...
Gandul
Publicat 21.11.2024
Lasconi şi Simion, la podcastul comediantului „Micutzu”. „Îmi vine să vă...
Adevărul
Publicat 21.11.2024
Ce a transmis fiica Elenei Lasconi după apariția la dezbaterea prezidențială....
A1
Publicat 21.11.2024
Horoscopul zilei de 22 noiembrie 2024. Racii își pot transforma pasiunile...
CaTine
Publicat 21.11.2024
Bianca Drăgușanu, primele declarații după ce poliția a fost chemată la...
spynews.ro
Publicat 21.11.2024
Uluitor! Încă o țară merge la TAS împotriva României
GSP
Publicat 21.11.2024
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost...
Click.ro
Publicat 21.11.2024
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți...
Useit
Publicat 19.11.2024
Care este numele real al lui Culiță Sterp. Ce apare în buletinul lui, de fapt
Redacţia.ro
Publicat 21.11.2024
Super-armele cerute insistent de Ucraina Occidentului și cum au influențat ele...
libertatea.ro
Publicat 21.11.2024
Coldplay a lansat videoclipul piesei „The Karate Kid”. Formația a colaborat...
ZU
Publicat 21.11.2024
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare
Hello taste
Publicat 21.11.2024
Mononucleoza infecțioasă la copii: cauze, simptome și tratament
Deparinti
Publicat 21.11.2024
Problema numărul 1 a României, în viziunea lui Kelemen Hunor:...
ziare.com
Publicat 21.11.2024
Adamari López a împărtășit detalii picante din relația cu Toni Costa....
Happy
Publicat 21.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Operația cu laser pentru dinți. La ce se folosește în stomatologie
Medicool
Publicat 21.11.2024