Anchetatorii dezvăluie modul în care funcţiona fabrica de absolvenţi de la Universitatea Spiru Haret
Cea mai mare şi controversată universitate privată din ţară este din nou în mijlocul unui scandal uriaş. Procurorii au descoperit că fabrica de diplome de la Universitatea Spiru Haret încă funcţionează.
De Redactia Observator la 18.12.2019, 20:08Cea mai mare şi controversată universitate privată din ţară este din nou în mijlocul unui scandal uriaş. Procurorii au descoperit că fabrica de diplome de la Universitatea Spiru Haret încă funcţionează. Cu sume cuprinse între 700 şi 1500 de euro, orice student lua Licenţa sau Masteratul, chiar fără să treacă pe la cursuri. Reţeaua formată din secretare, profesori şi decani, conduşi de prorectorul insituţiei ar fi funcţionat timp de şapte ani. Cereau mită chiar şi porci, ţuică sau vin, spun surse din anchetă. 100 de oameni au ajuns la audieri.
Teancuri întregi de bani şi documente, telefoane, laptopuri şi seturi de ceasuri de lux au ridicat procurorii în timpul descinderilor. 76 de adrese din toată ţara au fost răscolite. 13 dintre ele sunt sediile Universităţii Spiru Haret.
Încă din 2012, instituţia de învăţământ superior s-a transformat într-o fabrică de diplome pe bani, spun anchetatorii.
Studenţi, profesori, secretari universitari, decani şi prodecani au fost aduşi la audieri, la sediul DIICOT. În total, aproape o sută de persoane au explicat cum funcţiona reţeaua infracţională.
Liderul acesteia era chiar prorectorul Eduard Ionescu, spun anchetatorii. Atât locuinţa lui, cât şi cea a iubitei sale, şi ea profesoară la universitate, au fost percheziţionate.
Procurorii spun că suspecţii aranjau orice, de la examenele din sesiune, până la diplomele de licenţă, masterat sau înscrieri după data limită. Între 700 şi 1500 de euro costa o licenţă. Prorectorul ar fi primit însă şi porci, ţuică sau vin.
Cum funcţiona reţeaua? În cazul examenelor din timpul anului universtar, prorectorul cerea subiectele grilă secretarilor din Facultăţi, apoi le trimitea studenţilor.
În sala de examen, aceştia erau poziţionaţi strategic şi primeau indicaţii şi din partea profesorilor supraveghtetori. La finalul cursurilor, acelaşi prorector asigura lucrări de licenţă pe bandă rulantă. Multe aparţineau absolvenţilor din anii trecuţi, pe care le mai completa.
Procurorii susţin faptul că ilegalităţile continuau inclusiv în ceea ce priveşte susţinerea probei orale. Şi asta pentru că lucrarea de licenţă era predată elevului cu doar câteva zile înainte, profesorul care-l examina ştia foarte clar faptul că elevul trebuie să promoveze.
Iar prorectorul, spun anchetatorii, era cel care se ocupa incluisv de copertarea finală a lucrării de licenţă.
Deocamdată, nu se ştie câţi studenţi au absolvit facultăţile fraudulos. Ar putea fi şi sute. Printre ei, sunt şi fotbalişti, spun surse din anchetă. Universitatea percepe taxe de şcolarizare uriaşe. La Medicină Veterinară, în limba engleză, taxa este de 4.500 de euro pe an.
Bogdan Licu, procuror general interimar: Este o acţiune pregătită de mult timp. Astăzi am considerat necesar să fie declanşată. Vor fi foarte multe persoane aduse la audieri
Nu este primul scandal în care este implicată cea mai mare universitate privată din ţară.
În 2009, Ministerul Educaţiei a descoperit că multe specializări nu sunt acreditate şi funcţionează ilegal. Peste o sută de mii absolvenţi au fost la un pas să nu aibă niciodată diplomele recunoscute.