ANIMAŢIE: 700 de lei au plătit cele 4 studente pe apartamentul din Braşov în care erau să moară intoxicate. Ce recenzii avea pe internet
Patru studente care au închiriat un apartament în centrul Braşovului au fost la un pas de moarte din cauza centralei termice. S-au intoxicat cu monoxid de carbon şi au ajuns la spital. Pompierii spun că centrala termică nu mai funcţiona bine. În vreme ce poliţiştii au început ancheta, cazul readuce în discuţie siguranţa turiştilor care închiriază apartamente. Comisia Europeană lucrează deja la un nou regulament pentru platformele de rezervări online.
De Redactia Observator la 10.03.2023, 19:14Cele patru tinere, dintre care trei studiază medicina, au plătit 700 de lei pentru apartamentul închiriat de pe una dintre cele mai cunoscute platforme.
Claudiu Loghin, reporter Observator: Totul s-a întâmplat într-o casă veche de pe strada Republicii, cea mai cunoscută şi intens circulată stradă pietonală din centrul vechi al Braşovului. Apartamentul este situat la parterul acestei case, foarte aproape de intrarea în imobil.
Vacanţa tinerelor s-a transformat în coşmar. În a doua noapte de cazare au început să se simtă rău: "Una dintre prietene s-a trezit de durere, noi, restul, eram într-un leşin continuu. Am simţit că ne sufocăm".
În toiul nopţii, una dintre studente şi-a trezit o prietenă şi au mers la farmacie. Asistentele şi-au dat seama după simptome că fetele sunt în pericol şi au chemat salvarea.
- Patru studente s-au intoxicat cu dioxid de carbon într-un apartament închiriat în Braşov. Medicii, şocaţi când...
- Trei copii din Iaşi, de 10, 15 şi 16 ani, la un pas să moară intoxicaţi din cauza unei sobe. Au fost duşi în...
- Filmul tragediei din Vâlcea, unde Rareș, un copil de 14 ani a murit intoxicat cu monoxid de carbon, chiar lângă...
Dr. Steluța Coțiu, director medical SAJ Brașov: La locul solicitării au fost găsite două tinere, în jur de 20 de ani la o farmacie cu simptome de greaţă, vărsături, cefalee, dureri abdominale.
Două dintre studente au fost conectate la oxigen ore în şir la spital. Aveau în sânge o concentraţie de monoxid de carbon de 10%, în condiţiile în care un fumător care consumă mai mult de două pachete de ţigări pe zi poate ajunge la 8 procente.
"Am ajuns la urgenţă toate unde ne-au găsit monoxid de carbon în sânge. Dacă mai stăteam câteva ore muream", a povestit una dintre tinere.
Apartamentul în care s-au intoxicat studentele este într-o clădire istorică din Brașov
Apartamentul este un studio cu două paturi despărţite de un perete din rigips. Centrala este montată foarte aproape de unul dintre paturi, iar evacuarea gazelor arse se făcea printr-un coş de fum, nu printr-un tub special de evacuare, rezistent la căldură şi flacără. Proprietarul recunoaşte: instalaţia veche de 15 ani se cerea înlocuită.
Proprietarul apartamentului: E şi vina mea că nu am reuşit să schimb la timp, să reînoiesc sistemul. A fost intens folosit încălzitorul de apă şi a scos fum. Ele au şi zis fetele că au făcut toate patru duş, una după alta. Probabil fiind mai vechi, nu a avut suficient oxigen ca să întreţină arderea.
Conform raportului celor de la Distrigaz, centrala era defectă şi scăpa gaz. Iar coşul era înfundat.
Antonio Simion, instalator: Probabil când cineva a montat acest instant de gaze, a umblat şi la reglajele instantului. Şi atunci a dat peste cap flacăra, s-a încins şi coşul după care l-a deteriorat şi gazele arse, în loc să iasă afară pe coş, au intrat în cameră.
Apartamentul în care s-au intoxicat studentele a fost luat în comodat de soţia unui consilier local din Braşov. Problemele din acest apartament au început să fie reclamate de turişti din octombrie anul trecut. "Convectorul pe gaz, oricum nu face faţă, are pus un horn de hotă! Adică rişti să mai scape şi dioxid de carbon", scrie într-o recenzie pe platforma de rezervări. În ianuarie, alt turist sublinia aceleaşi pericole: "O problemă este cea legată de siguranţa oaspeţilor care sunt nevoiţi să stea într-o cameră în care convectorul de căldura pe gaz are o evacuare care lasă de dorit şi emană miros de gaze nearse, posibil nocivul CO2".
Apartamentul, cotat cu 8,1 de turiştii care s-au cazat în el, apare acum indisponibil pe platforma de rezervări. Pentru a oferi spre închiriere o locuinţă în regim turistic, proprietarii trebuie să ceară de la ministerul turismului clasificarea locaţiei şi acordul vecinilor.
Apartamentele neautorizate ar putea fi scoase de pe platformele de rezervări
Comisia Europeană lucrează acum la un regulament care să oblige platformele de rezervări online să nu mai înscrie pe site apartamente neautorizate.
Tudoriţa Lungu, secretar de stat în Ministerul Turismului: Toată lumea este conştientă că trebuie să fie puse în regulă aceste platforme care nu ţin cont de aceste structuri clasificate şi ar trebui să o facă.
Suntem în situaţia în care o structură funcţionează nelegal. Închiriază fără a avea acest drept. Funcţionând fără a avea acest drept, noi avem o echipă întâmplător în zona aceea, se deplasează la acest obiectiv. Ei riscă amenzi între 40.000 şi 50.000 de lei. Asta este amenda pentru o locaţie care închiriază fără drept.
Platforma online de unde au închiriat studentele apartamentul spune că furnizorul de servicii este unicul responsabil pentru experiența de călătorie.