ANIMAŢIE. Filmul incidentului din poligonul Floreşti: motivul pentru care o grenadă i-a explodat în mână unui militar. MApN a ţinut totul secret
Doi militari din Cluj au fost răniţi în timpul unui exerciţiu de tragere cu lansatorul de grenade. S-a întâmplat săptămâna trecută însă totul a fost ţinut secret de Ministerul Apărării. Muniţia folosită ar fi fost veche sau defectă şi a explodat lângă soldaţi. Unul dintre militari a fost grav rănit la mână.
De Alex Prunean la 10.05.2023, 19:52Cei doi militari răniţi în timpul exerciţiului de tragere din poligonul Floreşti fac parte din divizia 4 infanterie Gemina. În momentul în care unul dintre ei a tras, grenada s-a desprins de tub şi a rămas blocată pe ţeavă. A înaintat suficient cât să se activeze. Când soldatul a tras manşonul aruncătorului pentru a verifica, proiectilul a detonat. Totul s-a întâmplat într-o fracţiune de secundă iar miliarii nu au mai avut timp de reacţie.
Mecanisul de autodistrugere al grenadei s-ar fi declansat dupa aproximativ 13 secunde
Conform unor surse care ancheteaza ce s-a intamplat in poligon, tragatorul si-a dat seama ca ceva e in neregula, dar nu a apucat sa mai faca nimic. Mecanisul de autodistrugere al grenadei s-ar fi declansat dupa aproximativ 13 secunde. Experţii iau în calcul două ipoteze: fie arma nu a fost curăţată îndeajuns şi ghinturile ar fi putut fi încărcate cu rugină, fie muniţia a fost veche sau defectă.
Incidentul nu a fost anunţat la 112. Cei doi raniti au fost transportati cu ambulanta unitatii militare direct aici la spitalul militar. Medicilor le-a luat cateva ore sa scoata schijele grenadei din bratele militarilor. "În prezent unul dintre militari este externat, celălalt se află sub supraveghere medicală în afara oricărui pericol", a declarat Oana Boier, Ofițerul de relații publice al Diviziei 4 Infanterie Gemina. Aruncătorul de grenade de 40 de milimetri este verificat acum de specialişti. El se montează pe o puşcă automată de asalt. Arma a fost folosită în misiunile din Irak și Afganistan, dar unii comandanţi nu o recomandă.
- Doi militari au fost răniţi în poligonul din Floreşti, din cauza armamentului vechi. O grenadă pentru AG 40 ar...
- ANIMAŢIE. 600 de poliţişti, trimişi să-l captureze pe autorul celui de-al doilea masacru din Serbia. A omorât...
- Cine este autorul noului masacru din Serbia. Tânărul ar fi răpit şi un taximetrist, pe care l-ar fi ameninţat cu...
"Nu am folosit-o, nici subordonaţii nu au folosit-o în perioada în care eram la trupe, cum se zice. Erau deficienţe legate de explozie de spargeri şi atunci s-a laut decizia să nu se tragă cu aşa ceva şi atunci au rămas doar în stocul de mobilizare. Poligoanele nu înseamnă câmp de război dar sunt cele mai apropiate de câmpul de război şi, din păcate, am avut accidentări, răniri şi decese pe timpul activităţilor de instruire", a declarat Virgil Bălăceanu, specialist militar.
Exerciţiile de tragere din poligoane sunt cruciale pentru pregătirea soldaţilor pentru misiuni. Fiecare pas greşit, însă, le poate transforma în tragedii. În februarie anul acesta, trei militari au fost răniţi în poligonul Căţelu, de lângă Bucueşti în timp ce încercau să detoneze o încărcătură explozivă. Iar în 2017, 5 studenţi ai academiei Militare au ajuns la spital după ce o grenadă a sărit în aer accidental în sala de curs, în timpul unui colocviu despre sistemele de armament.