Aproape 10 mii de oameni la cel de-al doilea maraton din Bucureşti, în primele 24 de ore. Vaccinat: "Aş vrea să mă întorc la normal"
Unul din doi români e imun la COVID, spune coordonatorul campaniei de vaccinare, doctorul Valeriu Gheorghiţă. Iar oamenii continuă să se vaccineze. A doua ediţie a maratonului din Capitală are succes. Aproape 10 mii de oameni au mers la Sala Palatului şi la Biblioteca Naţională în primele 24 de ore. Câteva sute au ales serul Johnson and Johnson care se administrează într-o singură doză.
De Ema Schweninger la 29.05.2021, 20:48- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Platforma care a prezis victoria lui Donald Trump scrie despre cine va câştiga alegerile în România. Clasamentul Polymarket
La Sala Palatului, a fost un du-te vino continuu. Unii au venit la rapel, alţii pentru prima doză. Ca să scape mai repede au completat formularele de triaj înainte să intre în centru, pe unde au apucat: pe stâlpi, pe scări sau în corturile din faţă.
Reporter-Cuplu: "Pentru ce vaccin aţi optat? Pfizer. Vă vaccinaţi doar dvs? Ambii să putem să revenim înapoi la viaţa de dinainte".
Reporter-Tânăr: "Prima doză am făcut-o tot aici, pe 8, când a fost maratonul şi acum am revenit. Şi rândul trecut aţi stat la coadă? Nu, foarte puţin. 3 minute, s-a mişcat foarte repede".
Tânără: "Am stat în casă mereu, am avut şi covid şi asta a fost destul de greu. Aş vrea să mă întorc la normal".
La a doua ediţie a maratonului românii se pot imuniza şi cu serul Johnson and Johnson, care se face într-o doză unică.
Unii au fost vaccinaţi chiar de coordonatorul campaniei, doctorul Valeriu Gheroghiţă.
Gheorghiţă: "Să vă relaxaţi, că nu doare".
Printre cei vaccinaţi cu acest ser a fost şi copilul pediatrului Mihai Craiu. Tânărul studiază arhitectura în Marea Britanie şi a venit special în ţară ca să se vaccineze. Acolo ar mai fi avut de aşteptat.
Călin Craiu, masterand în Marea Britanie: "De câteva luni încerc să mă vaccinez dar nu am reuşit. Au un sistem de prioritate care îi avantajează pe cei vulnerabili şi bătrâni".
Vaccinarea şi noaptea
Şi noaptea noaptea vin oameni să se vaccineze.
"Am venit la rapel. Cum vă simţiţi? Foarte bine", spune cineva
"Depind de muncă şi m-am putut vaccina fără programare", declară o altă persoană.
La miezul nopţii, medicii, asistenţii şi studenţii au predat tura în aplauze.
O mie de voluntari au pus umărul la organizarea maratonului. Printre ei, Oana, studentă în anul cinci la Medicină.
Oana Dobrovolschi, studentă: "A fost aglomerat la începutul programului, au venit foarte mulţi oameni pentru rapel şi în continuare este un flux destul de constant".
Ema Schweninger, reporter Observator: "Câteva sute de persoane au venit la acest maraton ca să li se administreze prima doză de vaccin Pfizer. Peste 3 săptămâni nu va mai fi organizată o nouă ediţie a maratonului, aşadar, toţi aceşti oameni vor trebui să meargă pentru rapel într-un alt centru de vaccinare".
Imunitatea de masă
Veştile sunt bune, ne apropiem de mult dorita imunitate de masă.
Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare: "La nivel naţional, probabil că avem o imunitate colectivă, o imunitate de grup, obţinută atât prin vaccinare cât şi prin boala naturală, care este pe o plajă undeva pe la 30-35% chiar până la 50%. Iar asta explică de ce în acest moment România se află într-un scenariu verde. Este cea mai bună evoluţie de până acum".
Aproape 4,3 milioane de români s-au vaccinat până acum. Autorităţile sperau ca până la 1 iunie să primească prima doză 5 milioane de oameni.