Arta veche de sute de ani pentru care pasionaţii scot din buzunar mii de euro. "Vreau să aduc o viaţă puţin mai lungă lucrurilor vechi"
Flașnetarii din toată lumea și-au dat întâlnire în weekend la Iași. Notele muzicale jucăuşe, care au răsunat pe holurile Palatului Culturii, i-au purtat pe curioşi adânc în timp. Frumos decorate și cu povești care încep din urmă cu două secole, micile instrumente ambulante au atras toate privirile și au încântat cu muzica lor aparte.
De Clara Mihociu la 23.09.2024, 08:58Sunetele rupte din alte timpuri au stârnit imediat curiozitatea celor veniți să viziteze. Vedete au fost flașnetele.
Această flaşnetă, spre exemplu, are în jur de 70 de ani. Putem spune, însă, că este destul de nouă dacă ţinem cont că instrumentele de acest gen au apărut în Europa la începutul secolului al XVlll-lea.
Flaşnetele pot ajunge să coste chiar şi mii de euro
Flașnetele mai vechi, cu istorie pot ajunge să coste și câteva mii de euro. De această dată, la festival a participat și un ieșean.
- Turiştii s-au înghesuit să guste deliciile pescăreşti de la Jurilovca. Cât a ajuns să coste o porţie de...
- Bucureştiul a devenit capitala muzicii clasice. Anna Netrebko, soprana numărul 1 din lume, a fascinat publicul la...
- Trupa Oasis se reuneşte, după 15 ani, pentru un turneu în Marea Britanie și Irlanda
"Pasiunea e de a aduce o viaţă puţin mai lungă lucrurilor vechi, antichităţilor", spune Marian Berbunschi - flaşnetar.
"Este un eveniment care promovează muzica mecanică. Doreşte să renască această tradiţie a flaşnetei care, în ţările europene, se desfăşoară într-un interval, la fel ca şi la noi, o dată la doi ani", spune Monica Nănescu - organizator.
Anul acesta, la Iași, s-au adunat flașnetari din 9 țări, precum Franța, Germania, Cehia sau Slovenia.