Autostrada Moldovei A7 se deschide circulaţiei azi: primii 11 km sunt gata. Ultimele teste pe "Cocoaşa de la Focşani"
Moment istoric pentru drumurile ţării noastre. Mult aşteptata autostradă a Moldovei începe să prindă contur. După mai bine de 8 ani de la începerea lucrărilor, primii 11 kilometri sunt gata. Un tronson mic deocamdată, dar promiţător. Până la sfârşitul anului ar urma să fie daţi în circulaţie de 11 ori mai mulţi kilometri, ne asigură Guvernul.
De Adrian Obreja la 07.11.2024, 07:42A fost furnicar de oameni ieri pe ceea ce urmează să fie Autostrada Moldovei. De la muncitori şi experţi care fac ultimele verificări tehnice, până la autorităţile pregătite să taie panglici şi cetăţeni curioşi să vadă, în sfârşit, minunea: primii 11 kilometri finalizaţi din autostrada care va lega Ploieşti de Paşcani.
Autostrada Moldovei A7 se deschide circulaţiei
Este vorba despre tronsonul 4, dintre localităţile Mândrești Munteni și Focșani, care se va deschide circulaţiei astăzi. Nu înainte de ultimele teste. Mai multe camioane încărcate cu 40 de tone de piatră şi nisip fiecare participă la testele statice de pe autostrada A7. Inginerii vor să vadă dacă podurile şi pasajele se lasă şi cu cât se lasă în momentul în care există trafic greu.
"Avem un coleg topograf care jos măsoară exact sub pod cu cât se curbează podul. Pe acelaşi pod se face un test dinamic, se pune un blat de lemn, nişte senzori care măsoare acceleraţia şi se trece cu 5 viteze diferite", spune un muncitor.
Doar un tronson de 11 kilometri e gata
Este cel mai amplu proiect de autostradă aflat în derulare în România. Are, în total, o lungime de 320 de kilometri și este împărțit în 13 loturi. "Să ştiţi că pe acest lot, la un moment dat cred că s-a bătut recordul. Au fost 3.200 de muncitori şi 1.000 de utilaje. Ca în orice an electoral, promisiunile sunt mari", a declarat Sorin Gridneanu, ministrul Transporturilor.
"Urmează săptămâna viitoare următorii 36 de kilometri, pe urmă sunt loturile 1 şi 2, pe urmă lotul 3. Ne vom ţine de cuvânt, până la sfârşitul anului se vor da în circulaţie 130 de kilometri", spune Marcel Ciolacu, premierul României.
"Este şi un moment unic atât pentru vrânceni, cât şi pentru Moldova, pentru că de aici e începutul unirii efective a Ţării Româneşti cu Moldoiva şi din punctul de vedere al infrastructurii rutiere", spune Nicușor Halici, președinte CJ Vrancea. "Cam târziu după atâta timp, dar să păstrăm totuşi o mentalitate pozitivă. Eu zic că e bine şi în al 11-lea ceas", crede un şofer.
Segmentul, numit "Cocoaşa de la Focşani"
Şoferii vor putea circula pe segmentul cunoscut şi sub numele de "Cocoaşa de la Focşani", după mai bine de 8 ani de la începerea lucrărilor. În prezent, România abia a reuşit să treacă de borna de 1.000 de kilometri de drumuri de mare viteză.