"Aveam o gheară în piept" Mărturia singurului supraviețuitor de la Spitalul Filantropia, după transfuzia care a ucis cinci pacienți. Povestea lanțului de erori
Cinci vieţi curmate, patru ani de anchetă, o decizie halucinantă... şi niciun vinovat. Este bilanţul unei tragedii petrecute în 2017 la spitalul Filantropia din Craiova. Mai mulţi bolnavi au primit moartea prin transfuzii de sânge suspecte. Doi pacienţi au decedat după câteva ore, alţi trei - în următoarele zile. Singurul supravieţuitor spune povestea lanţului de erori, în exclusivitate pentru Observator.
De Cristina Oprea la 13.08.2021, 07:01Claudiu Mituc, supravieţuitor: Aveam aici o gheară în piept şi nu puteam să stau pe spate. Simţeam că mă sufoc.
Februarie 2017. Pentru şase bolnavi din Clinica de Hematologie a Spitalului Filantropia din Craiova începe o luptă cumplită. Oamenii primesc transfuzii de sânge pentru a se face bine. Dar, în scurt timp, ajung să se simtă tot mai rău.
Singurul supraviețuitor după transfuzia de sânge de la Spitalul Filantropia
Reporter: A oprit cineva transfuzia, atunci când aţi acuzat că vă este rău şi dumneavoastră şi alţi pacienţi?
Claudiu Mituc, supravieţuitor: Nu, nu, nu. Deci a mea a curs până la ultima picătură.
Picături de otravă, crede singurul supravieţuitor al nenorocirii.
Claudiu Mituc, supravieţuitor: Avea o culoare foarte închisă sângele şi curgea foarte încet. Pur şi simplu nu era fluid.
După transfuzie, bărbatul a urinat sânge şi starea i s-a agravat. Abia atunci cadrele medicale au oprit transfuziile celorlalţi pacienţi. Şase oameni au ajuns la terapie intensivă. Doi dintre ei au murit peste noapte.
O tragedie pentru care nu există niciun vinovat
Rudă pacient: Noi nu suntem specialişti. Dar expertizele care au demonstrat toate aceste fapte spun clar că sângele era de culoare neagră şi că nu ar mai fi trebuit transfuzat.
Explicaţia incredibilă pentru sângele alterat ar putea fi găsită în mărturia supravieţuitorului. Pungile erau încălzite sub jet de apă fierbinte. Lanţul erorilor a fost însă mult mai lung.
Cristina Oprea, reporter Observator: Pacienţii nu au fost consultaţi înainte de procedură. La momentul respectiv, nici măcar garda nu era asigurată de un specialist. Sunt nereguli grave constatate de DSP Dolj pentru care s-au dat la vremea respectivă sancţiuni contravenţionale, dar şi disciplinare.
Lorena Dijmărescu, director medical: Au existat scăpări în activitatea curentă, de zi cu zi.
În ciuda evidenţelor, procurorii nu au avut suficiente probe să pună sub acuzare vreun angajat al clinicii. Rudele pacienţlor morţi au primit ordonanţa de clasare a dosarului. Scrie negru pe alb: fapta nu există.
Rudă pacient: Este o durere de nedescris. Au fost patru ani, patru ani şi jumătate de înţelegere, de încredere. Era pentru noi practic stâlpul familiei. O dezamăgire în momentul de faţă prea mare. Eu cred că este normal să se restabilească adevărul.
Poziția Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, în speța Filantropia
Cu datele pe masă, am cerut un punct de vedere de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj. Surpriză: procurorul care a clasat dosarul şi-ar fi depăşit atribuţiile. Nu avea nici calitatea, nici competenţa să dea o asemenea soluţie. În plus:
Parchetul de pe Lângă Tribunalul Dolj: "Temeiul de drept în baza căruia s-a dispus clasarea cauzei este greşit. Se impune efectuarea unei noi expertize medico-legale <(...) având în vedere concluziile neclare exprimate prin actele medico-legale existente la dosar. (...)> <Pentru două dintre paciente, concluziile medico-legale nu exclud existența unei legături de cauzalitate între transfuzia sângelui și deces"
Ancheta poate fi redeschisă dacă Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova va dispune asta. Sau dacă rudele victimelor mai găsesc puterea să atace în instanţă decizia.