Bărbatul din Iași acuzat de tehnici dure aplicate copiilor cu autism s-a întors la cursuri
Bărbatul din Iaşi acuzat de tehnici dure în terapiile cu elevi diagnosticaţi cu autism s-a întors la cursuri. Predă fără aviz de la Ministerul Educaţiei, iar ONG-urile sunt revoltate.
De Carmina Pricopie la 20.10.2019, 20:53Bărbatul din Iaşi acuzat de tehnici dure în terapiile cu elevi diagnosticaţi cu autism s-a întors la cursuri. Predă fără aviz de la Ministerul Educaţiei, iar ONG-urile sunt revoltate. Cei care luptă pentru drepturile copiiilor cu nevoi speciale spun că individul foloseşte metode brutale, ba chiar eliberează diplome ca alţi terapeuţi să adopte tehnicile sale. O echipă Observator a înregistrat discuţii halucinante, la un curs susţinut la Constanţa.
”Eu nu ofer minune! Deci, eu nu sunt sfintele moaşte! Mă atingeţi degeaba!” Aşa se prezintă Tudor Mitasov în faţa echipei Observator, care-l filma cu o cameră ascunsă. Este primul curs pe care-l organizează după 9 luni, de la izbucnirea scandalului.
Succesul lui Mitasov se traduce în neşansa copiilor cu autism de a fi abandonaţi în lumea lor. Culmea e că metodele folosite de aşa-zisul terapeut sunt certificate tot el, prin eliberarea unor diplome.
TUDOR MITASOV: O să vă uitaţi pe diploma dumneavoastră de licenţă că există o ştampilă în relief. Cum există pe diploma dumneavoastră, există şi pe diplomele eliberate de mine.
Într-un răspuns pentru Observator, oficialii din Ministerul Educaţiei spun clar că acest curs - "Autismul - Tehnici moderne de Intervenţie" nu a figurat niciodată în evidenţele privind programele de formare acreditate.
GABRIELA PLOPEANU, Președinte FEDRA: Diplome am văzut, pentru că la mine s-au prezentat terapeute care au vrut să se angajeze cu acel curs. Acea persoană îşi arogă o pregătire şi cunoaştere înşelând aşteptările unui grup de oameni vulnerabili. Autorităţile care eliberează şi acreditează cursuri, Ministerul Muncii, ANBD, toate au venit şi inclusiv Colegiul Psihologilor au spus că nu este acreditat de aceste instituţii în drept să facă lucrul ăsta, mie mi se pare că deja alunecăm în sfera penalului.
Doar că Mitasov face asta de 10 ani. A luat o pauză, după scandalul din ianuarie, când în mediul online au apărut poze în care în forţa fizic un copil cu autism să recunoască o culoare.
GABRIELA PLOPEANU, Președinte FEDRA: Sunt oameni care au absolvit studiile în ABA , care au venit şi au spus că acelea nu sunt metode folosite în ABA.
A fost deschis atunci un dosar penal la Vaslui, pentru rele tratamente aplicate minorului. Anchetatorilor nu li s-a părut ceva greşit ori împotriva legii şi a drepturilor copilului. Astfel că au clasat dosarul. Nu s-au străduit nici să investigheze ce studii are Mitasov sau cât de legale sunt diplomele eliberate de el. Deşi a terminat Facultatea de Psiholofie, nu are drept de practică. Dar ia bani de la cei care sunt psihologi, ca să-i înveţe tehnici descrise de experţi ca fiind brutale.
CURSANTĂ: Eu vă spun că acum deja lucrez, sunt psiholog. Lucrez cu copii cu autism, lucrez logopedie şi psihoterapie. Şi a prins de minune tot ce am făcut cu dânsul. Acei oameni confundă agresivitatea cu fermitatea. Un singur exemplu vă dau. Şi la cursul celălalt a plecat o doamnă, s-a ridicat şi a plecat că ea nu poate să reziste la aşa ceva. Domnul profesor nu a fost decât ferm cu copilul.
GABRIELA PLOPEANU, Președinte FEDRA: Aplică nişte tehnici care presupun. Adică sunt mai brutale. Copilul cu autism când intră în criză trebuie să încerci în atmosfera lui să provoci confortul. Se vede clar că sunt ţinuţi cu forţa. Se vede clar că acei copii, pentru că e filmare, suferă!
La ieşirea de la cursul unde au fost prezenţi 10 psihologi, Tudor Mitasov a refuzat orice comentariu.
TUDOR MITASOV: Nu vreau să dau nicio declaraţie. Haideţi să încheiem, vă rog, să nu ne pierdem timpul reciproc.
În 10 ani, mii de profesori, psihologi şi părinţi au participat la aceste cursuri.
”La cât de mult m-a ajutat pe mine cursul ăsta, nu-mi pasă şi nici nu mă interesează. Nu cred că nu sunt acreditate. Fiul meu a protestat cel mai mult. Am rezistat şi m-am uitat cum a reuşit să-l facă să arate roşu”, spune o mamă.
Dureros e că diferenţa dintre cursul lui Mitasov şi terapia ABA este una financiară. Părinţii care recunosc că nu sunt interesaţi dacă aceste cursuri sunt acreditate plătesc în rate. Însă, experţii spun că un copil cu autism are toată viaţa nevoie de un terapeut profesionist.