Bătaie de joc în spitalele româneşti: "S-au folosit nişte dezinfectanţi pentru ferme"
În spitalele din România intri cu o boală şi ieşi cu două. Dacă mai ieşi. La cinci ani de la scandalul HexiPharma pe piaţă încă mai există dezinfectanţi neconformi. Au fost folosite în ultimul an biocide pentru animale sau produse neavizate. Două firme sunt controlate după ce jurnaliştii din Sibiu au scris că unele produse pe care le vând în spitale şi şcoli sunt diluate.
De Ema Schweninger la 08.06.2021, 21:07Pacienţii care au trecut prin tunelul montat în pandemie în curtea Spitalului Judeţean din Piatra Neamţ au fost stropiţi cu dezinfectant de... animale. Nicidecum cu substanţe care să limiteze transmiterea virusului SARS-CoV-2.
"S-au folosit nişte dezinfectanţi pentru ferme pentru acele tuneluri. Ştiu doar că au fost donaţi", spune Alexandru Filimon, manager, Spitalul Judeţean Piatra Neamţ.
400 de litri de biocide, retraşi din spitale
Peste 400 de litri de biocide au fost retraşi din spitalele din 4 judeţe. 245 de litri de dezinfectanţi neconformi au fost găsiţi doar în spitalele din Bacău. Unele produse erau neavizate şi etichetate greşit. Altele, fără recomandare de folosire în unităţi medicale.
Doi producători sunt acum în vizorul autorităţilor după ce jurnaliştii de la Turnul Sfatului au arătat că 3 din 8 dezinfectanţi cumpăraţi la întâmplare erau diluaţi sau nu aveau deloc substanţa activă pentru care au primit avizul de punere pe piaţă. Una dintre firme susţine că au fost testate produse falsificate.
Ema Schweninger, reporter Observator: "În acest moment nu avem în România niciun laborator al ministerului Sănătăţii care să analizeze concentraţiile dezinfectanţilor. Potrivit unor surse, abia acum, la 5 ani de la scandalul Hexi Pharma, Inspecţia Sanitară de Stat a cerut Institutului de Sănătate Publică să analizeze posibilitatea includerii acestei testări în metodologie".
Se verifică doar etichetele
Aşadar, când merg în control, inspectorii verifică de fapt doar etichetele. Dacă ce e scris acolo corespunde cu ce a fost depus la dosar când firma a obţinut autorizaţia. Şi se testează eficacitatea dezinfectanţilor, adică dacă omoară bacteriile şi virusurile. Nu şi concentraţiile.
"Aceste teste de autocontrol sunt nişte evaluări punctuale. Poate să fie negativ testul şi după 10 minute din nou să testezi şi să am un alt rezultat. Contează dacă e vina produsului propriu zis şi nu ar trebui să fie sau este vina celui care a făcut aceste măsuri".
Înainte de 2016, în peste 300 de spitale din România au ajuns dezinfectanţi diluaţi de la Hexi Pharma. Unii, chiar şi de 2.000 de ori. Au fost folosiţi inclusiv în sălile de operaţie, la terapie intensivă sau în secţiile de nou născuţi.