Bibliotecă mobilă pentru pasionaţii de natură şi citit, la Cheile Turzii: "Mi se pare o idee foarte bună, cărţile mi se par potrivite"
Vara este timpul pentru distracţie, vizite dar şi pentru ... lectură în natură. Aşa s-au gândit mai mulţi tineri, care au instalat biblioteci mobile în mai multe obiective turistice din toată ţara.
Un astfel de loc se găseşte la Cheile Turzii, acolo unde sute de cărţi îi aşteaptă pe turişti, într-un iglu amenajat chiar la baza muntelui.
"Fericirea" se găseşte la doar 40 de kilometri de Cluj Napoca, la Cheile Turzii. Vorbim despre cartea care se găseşte într-una din cele zece biblioteci mobile, instalate în cele mai frecventate destinaţii turistice din ţară.
Bibliotecă mobilă pentru pasionaţii de natură şi citit, la Cheile Turzii
Alex Prunean, reporter Observator: Fiecare bibliotecă mobilă are pe rafturi câteva sute de cărţi, cu tematică specifică zonei în care a fost amplasată. Dacă la Vatra Dornei cărţile sunt despre marile personalităţi istorice ale României, aici, la Cheile Turzii, cărţile sunt despre psihologie şi filozofie.
Cititor: Mi se pare o idee foarte bună, cărţile mi se par potrivite, fiecare iglu are tematica sa şi cred că aceste cărţi sunt potrivite pentru trecători.
- Biblioteca Metropolitană București a primit peste 700 de volume noi din partea Fundaţiei Dan Voiculescu pentru...
- Distracţie pentru vârstele în parcul de aventură de la Rânca. Preţurile pentru un traseu cu tiroliana
- Trasee montane în vehicul militar la Băile Tușnad: "Excursie uimitoare azi. O să am cele mai bune amintiri"
Alpinişti: - Sunt foarte faine cele din colecţia asta, dar nu aş lua că nu ai timp să citeşti aşa ceva. Nu ştiu, Doamna Bovary.
- Asta doar dacă mergi cu cortul şi stai mai multe zile.
Ideea este foarte bună, însă nu ştiu câţi doritori o să fie pentru că în ziua de astăzi tineretul este mai mult cu telefoanele, cu reţelele de socializare.
Din fericire, există şi excepţii. Rareş are 10 ani şi a găsit aici o carte care i-a trezit interesul.
Rareş: Fram ursul polar.
Ideea asta este foarte faină pentru că vii în natură, faci nişte drumeţii, trasee şi dacă vezi o bibliotecă în aer liber mai iei o carte şi mai citeşti un capitol, două.
Biblioteca montană a fost pusă la punct de reprezentanţii unui ONG din Arad, iar cărţile sunt primite din donaţii.
Alex Prunean, reporter Observator: Există două modalităţi de a împrumuta cărţile. Fie le luaţi acasă şi le returnaţi până pe 31 octombrie, atunci când biblioteca mobilă se va închide, sau vă aduceţi şi un hamac şi vă petreceţi ziua citind aici, la poalele Cheilor.
Sebastian Sbîrcea, președinte Asociația Exploratorilor Puscatii: Scopul nostru e să atragem tinerii, să-i atragem în natură, să îşi petreacă timpul mai mult cu activităţi sportive, să se dezvolte mai mult emoţional şi dorim să avem să avem un spor.
Pe lângă Cheile Turzii, astfel de biblioteci se vor mai găsi şi în alte 9 destinaţii de vis din ţară, printre care Castelul Corvinilor, Vatra Dornei, Delta Dunării sau Bâlea Lac.