Bilanțul operațiunii poliției în 22 de județe, împotriva contrabandiștilor de tutun
Tutun vândut la kilogram, prin poştă. Este noua afacere a contrabandiştilor, după ce tot mai mulţi români aleg să-şi ruleze singuri ţigaretele, ca să facă economie. Traficanţii au studiat piaţa şi au găsit fabrici clandestine.
De Redactia Observator la 16.03.2019, 00:22Tutun vândut la kilogram, prin poştă. Este noua afacere a contrabandiştilor, după ce tot mai mulţi români aleg să-şi ruleze singuri ţigaretele, ca să facă economie. Traficanţii au studiat piaţa şi au găsit fabrici clandestine. Anchetatorii au descins vineri în 22 de judeţe şi au descoperit o reţea care ascundea materia primă chiar şi în tomberoane.
Comuna Fundeni din judeţul Călăraşi părea o minifabrică de procesare a tutunului. Poliţiştii l-au găsit peste tot, în toate formele. În şure, în case, în tomberoane, ascuns sub copaci, pe câmp. Fie tocat în saci, fie ambalat în colete. Butoaiele pline cu frunze începeau să fiarbă de la ora 5 dimineaţa.
Numai în Fundeni, peste 20 de locaţii sunt percheziţionate. În această vilă impunătoare locuieşte unul dintre liderii grupării. În locuinţa lui, sub podele, poliţiştii au găsit zeci de colete gata pentru livrare.
Tutunul era adus cu maşinile din Bulgaria, iar membrii reţelei susţineau la vamă că efectuează transporturi către firme mari din alte state europene. De fapt, România era destinaţia finală.
GEORGIAN DRĂGAN, IGPR: Tutunul nu părăsea România, ci ajungea la mai multe puncte de lucru din sudul ţării, era prelucrat.
Din Olt şi Dolj, poliţiştii direcţiei de investigaţii economice au ridicat mai multe maşini de tocat tutun ori de rulat ţigarete. Odată mărunţit, ori transformat în ţigări, tabacul pleca spre ceilalţi membrii ai reţelei, care vindeau marfa în toată ţara. Vânzarea se făcea pe internet, la kilogram, ori în baxuri de ţigarete. Pachetele erau trimise prin poştă.
Angajaţii poştei povestesc că membrii grupării veneau o dată la două, trei zile cu peste 50 de colete. Uneori erau atît de multe că abia încăpeau în sediul poştei. La capitolul detalii transport era trecut "diverse".
Gruparea a reuşit să ţină afacerea în picioare chiar sub nasul autorităţilor locale, mai bine de doi ani.
Procurorii au ridicat peste 15 tone de tutun, zeci de mii de ţigarete, dar si sume importante de bani.
GEORGIAN DRĂGAN, IGPR: Fostele reţele de contrabandă cu ţigări au fost destructurate iar persoanele rău intenţionate au găsit noi modalităţi şi au trecut la contrabanda cu tutun
Pe piaţa neagră, un kilogram de tutun se vindea cu aproape 150 de lei. Iar un pachet de ţigări cu 10 lei. Asta înseamnă cu 60 la sută mai ieftin faţă de preţurile din magazin. Prejudiciul cauzat statului se ridică la aproape 7 milioane de lei.