Biserica vrea interzicerea documentarului "Arsenie. Viaţa de apoi". Enoriaşii s-au enervat pe replici şi pe faptul că fumează în film
Un film documentar naşte controveste şi scandal în Sibiu. Arhiepiscopia cere ca pelicula "Arsenie. Viaţa de apoi" să fie interzisă la festivalul ASTRA care începe luna viitoare. Preoţii spun că viaţă celui considerat Sfântul Ardealului este parodiată în mod jignitor, iar biserica este batjocorită. Organizatorii festivalului se apără: filmul reprezintă strict viziunea regizorului.
De Redactia Observator la 26.09.2023, 20:56Viziunea regizorului nu a fost pe placul feţelor bisericeşti. Într-o scrisoare deschisă, reprezentanţii Arhiepiscopiei Sibiului au cerut ca proiecţia să fie exclusă de la Festivalul de Film ASTRA.
Cristian Vaida, consilier Mitropolia Ardealului: Acest film, aşa-zis documentar, caricaturizează şi profanează memoria părintelui Arsenie Boca. Nu are la bază o cercetare onestă şi obiectivă. Ia în derâdere și batjocorește evlavia curată și întemeiată a mulțimii atât de mari a credincioșilor Bisericii noastre.
Alexandru Solomon, regizorul filmului: Un film în ce măsură poate să pună în pericol instituţia bisericii sau, mai ales, credinţa oamenilor? Nimeni nu poate să fie mai puţin sau mai mult credincios de la acest film.
Printre oameni, părerile sunt împărţite
Bărbat: Să nu fie ridiculizat părintele Arsenie Boca, să-l lase aşa cum a fost. Interzis, nu. Se poate schimba.
Femeie: Niciun film nu ar trebui interzis. Suntem într-o societate liberă.
Bărbat: Nu cred că e ceva plăcut atunci când tu ai o perspectivă şi o părere despre un om, mai ales ca sfânt, şi să-l vezi în ipostaze fumând. Fiecare poate să aleagă, să-l vadă sau să nu-l vadă.
Argumentele Arhiepiscopiei Sibiului nu au schimbat însă programul festivalului.
Dumitru Budrala, organizator ASTRA FILM: În 30 de ani de festival, nu ne-am întâlnit cu astfel de cerere, mi se pare pur şi simplu absurd să intervii în programul unui festival. Este viziunea regizorului. Publicul poate să intre în dialog după festival cu regizorulul. Pot să aibă loc tot felul de dezbateri.
Alexandru Solomon, regizorul filmului: Am început în august 2018 să fac cercetare pe tema asta, cercetare care a inclus şi mersul în pelerinaje, am mers timp de trei ani în mai multe rânduri, de mai multe ori pe an. Am citit arhive şi după aceea. Practic, cu totul a durat cinci ani producerea filmului. Încă din perioada din producţie, noi am contactat autorităţi bisericeşti ca să stăm de vorbă, am stat de vorbă şi cu mitropolitul Laurenţiu, la vremea aia.
De cealaltă parte, Biserica Română susţine că decizia a fost una locală.
Pelicula "Arsenie. Viața de apoi" a fost interzisă în Arad
Reacţie Vasile Bănescu, purtător de cuvânt BOR: Solicitarea arhiepiscopiei Sibiului e una strict locală eparhială. O abordare ireverențioasă, fie ea și "artistică", a unei personalități religioase va stârni totdeauna și oriunde în lume o reacție critică sau de protest. Un vechi și înțelept gând spune "să nu te joci cu ceea ce este adânc în om". Altfel, Biserica nu poate și nici nu-și propune să interzisă vreodată ceva în spațiul public.
Însă pelicula "Arsenie. Viața de apoi" a fost interzisă în Arad, la Centrul Municipal de Cultură, după ce ar fi apărut ameninţări cu proteste din partea localnicilor. Filmul a fost proiectat ulterior, fără incidente, la o terasă din oraş.