Bolnavi legați și ținuți în cuști la un Centru de Recuperare pentru Persoane cu Handicap din Sighetu Marmaţiei
Umiliţi şi trataţi inuman, bolnavii cu afecţiuni psihice nu au, de multe ori, nicio şansă de recuperare în România. Este concluzia unui ONG care a făcut o vizită la un Centru de Recuperare pentru Persoane cu Handicap din Sighetu Marmaţiei.
De Redactia Observator la 04.09.2019, 17:40Umiliţi şi trataţi inuman, bolnavii cu afecţiuni psihice nu au, de multe ori, nicio şansă de recuperare în România. Este concluzia unui ONG care a făcut o vizită la un Centru de Recuperare pentru Persoane cu Handicap din Sighetu Marmaţiei. Acolo, bolnavii care ar fi trebuit să fie ajutaţi, erau ţinuţi în cuşti sau legaţi de paturi.
Scenele descoperite de membrii organizaţiei non-guvernamentale la Centrul de Recuperare pentru Persoane cu Handicap din Sighetu Marmaţiei pot fi cu greu descrise în cuvinte.
Georgiana Pascu, manager program: Principalele nereguli sunt acestea: 30 de oameni privaţi de libertate într-o clădire insalubră. Opt persoane cu dizabilităţi erau închise în 5 cuşti. Am mai găsit persoane imobilizate, legate de pat în patru puncte legate cu cârpe, fâşii din cămăşi, iar pe hol era o tânără cu spectru autist care avea potenţial de auto-vătămare care era legată cu o cămaşă şi peste încă o legătură.
Dar conform angajaţilor centrului, exact din cauza agresivităţii erau închişi sau legaţi pacienţii. O măsură ilegală în astfel de centre, spun specialiştii.
Mugur Frăţilă, psiholog: Măsura izolării sau a contenţionării, legării fizice, este prevăzută în lege şi pot fi aplicate doar în spitale de psihiatrie şi pe secţii de acest gen. Ama flat că una dintre persoane avea un obicei de a itneracşiona foarte intens cu ceilalţi colegi şi pentru că îi supăra şi irita foarte tare era şi ea itnrodusă în cuşcă.
Centrul de Recuperare aparţine de DGASPC Maramureş, iar autorităţile locale spun că în ultimii ani au existat finanţări suficiente pentru ca situaţia să se îmbunătăţească aici.
Gabriel Valer, preşedinte CJ Maramureş: Noi vom cere inclusiv măsuri extrem de drastice. Deja sunt foarte multe reproşuri care se adună şi toate sunt îndreptate către conducerea DGASPC.
În condiţii de coşmar erau internaţi şi pacienţii secţiei de Psihiatrie a Spitalului Municipal din Sighetu Marmaţiei. Acolo, principala problemă ar fi lipsa de personal.
Georgiana Pascu, manager program: Cred că le lipseau undeva la 85 de angajaţi, ceea ce înseamn8 67-70 la sută. Acolo am putut să vizităm o singură secţie, secţia psihiatrie bărbaţi pentru că am văzut-o şi acum 15 ani şi este la fel.
Sorina Pintea, Ministrul Sănătăţii: Am cerut o solicitare de intevedere pentru a identifica si rezolva problemele legate de pacientul bolnav psihic, voi vedea exact ce se intampla cu pacientii de la acel centru si cu cei de pe sectia de psihiatrie
Bolnavii din Centrul de Recuperare vor fi relocaţi în maximum 48 de ore au anunţat autorităţile locale.