Condiţii deplorabile pentru bucureştenii care merg cu transportul în comun pe caniculă (Video)
Mijloacele de transport în comun devin adevărate sere în timpul petrecut în coloană, în traficul bucureştean, sub soarele arzător. În orele de vârf, înghesuiţi unii în alţii, mulţi călători ajung în pragul leşinului.
De Redactia Observator la 27.06.2019, 17:37Mijloacele de transport în comun devin adevărate sere în timpul petrecut în coloană, în traficul bucureştean, sub soarele arzător. În orele de vârf, înghesuiţi unii în alţii, mulţi călători ajung în pragul leşinului. Medicii avertizează că temperaturile şi umiditatea ridicată din interiorul vehiculelor pot avea un impact puternic asupra sănătăţii.
"E ventilație foarte bună", așa încearcă să ne convingă un șofer de maxi-taxi de la marginea capitalei că geamurile deschise țin loc de aer condiționat.
În mijloacele de transport în comun din Bucureşti, temperatura depăşeşte 40 de grade Celsius
Între timp, călătorii care au coborât din cuptorul pe roți abia mai respiră.
În tramvaie şi autobuze temperaturile ajung chiar și la 40 de grade Celsius.
Oamenii au puterea să spună că "asta-i viața, ce să facem? Şi vin și de la spital, de la policlinică. Am probleme, iar căldura mă face să mă simt şi mai rău. Mă sufoc până la destinație".
Nu doar temperatura ridicată ne poate afecta sănătatea, ci și nivelul de umiditate greu de suportat.
Ca să ne putem răcorii trebuie să transpirăm iar ca să transpirăm aerul trebuie să nu fie deja încărcat de umiditate, ei bine în acest autobuz umiditatea depășește 80%, adică umiditatea unui climat tropical. Și ca să înțelegem cât de mare poate să fie diferența de umiditate, afară, la doar câțiva metri, umiditatea nu depășește 40%
Ştefan Costescu, medic generalist: Umiditatea înaltă și lipsa oxigenului pot să ducă la decompensări pentru aceste persoane care suferă de boli cronice sau chiar la oameni obișnuiți dar care sunt foarte obosiți, tracasați, stresați. Pentru temperaturile foarte ridicate şi în special pentru lipsa aerului cei mai vulnerabili sunt cei cu afecțiuni cardio-vasculare
Ca să facem față mai ușor căldurii, medicii ne recomandă să bem multă apă, să evităm schimbările bruște de temperatură și să purtăm haine deschise la culoare.
Mai marii Societății de Transport București cunosc problema și ne dau asigurări că în curând vom circula civilizat.
Andrei Creci, director STB: Costă foarte mult și din punct de vedere tehnic e foarte greu să pui un aer condiționat nou pe un tramvai vechi. Când va veni parcul nou, cele 100 de tramvaie mult așteptate de la Primărie, care au aer condiționat, va fi super
Conform STB, doar 10 dintre cele 280 de tramvaie care circulă prin Capitală au în prezent aer condiționat. Anul acesta alte 50 de vehicule ar urma să fie dotate cu instalaţii de răcire.