Cadouri de Moş Nicolae. Tradiţia mai puţin cunoscută a nuieluşei pentru copiii obraznici: băţul trebuie pus în apă
Moş Nicolae, prima sărbătoare de iarnă i-a surprins pe copiii din toată ţara încă de la prima oră a dimineţii. Toţi prichindeii s-au pregătit temeinic: şi-au lustruit ghetuţele, au gătit gustări delicioase, iar apoi s-au pus la pândă, ca să îl prindă în flagrant pe moşul care le aduce daruri. Care a fost generos anul acesta. În casele din toată ţara s-au simţit din plin emoţiile şi bucuria celor mici.
De Iulia Pop la 06.12.2024, 07:36Cu tolba plină de daruri şi atent la scrisorile celor mici pline de dorinţe, Moş Nicolae a poposit la Suceava, unde a luat-o din casă în casă. Cei mici şi-au pregătit ghetuţele din timp. "Curăţ ghetele cu mare atenţie, pentru că o să vină Moş Nicolae şi trebuie atenţie, şi de asta sunt aşa de concentrată", spune o fetiţă. Iar Moşul nu întârzie niciodată.
A venit Moş Nicolae
După ce au adormit cu gândul la Moş Nicolae, dis de dimineaţă, prichindeii din Bistriţa Năsăud şi-au controlat ghetuţele. Moşul a fost generos, iar bucuria a fost imensă.
Şi la Constanţa lustruirea ghetuţelor a fost floare la ureche. Şi pentru că ştia că cei mici sunt sunt pe urmele sale, în unele părţi, Moşul a livrat cadourile într-un stil original: direct la uşă.
După ce şi-a "încărcat" bateriile cu lapte şi fursecuri, neobositul Moş Nicolae a împărţit daruri şi la Gorj. Iar până dimineaţă Moşul nu s-a mai oprit. A mers în toate casele din ţară unde a găsit copii cuminţi.
Ce reprezintă nuieluşa
Conform tradiţiei, copiii care nu au fost ascultători au primit în dar o nuieluşă. Băţul ar trebui să fie de măr, iar dacă acesta, pus în apă, va înflori până la Crăciun, înseamnă că Sfântul Nicolae l-a iertat pe copil.
Nuieluşa e parte importantă din cadoul de Moş Nicolae. Ca o amintire a poznelor de peste an, păstrând şi tradiţia. Şi neapărat trebuie personalizată.