Autorităţile au pus în funcţiune morgile mobile pentru victimele coronavirusului. Tot mai multe spitale au nevoie de tirurile IGSU
Peste 100 de decese, în fiecare zi. Bilanţul e negru, iar spitalele încep să se aglomereze şi cu trupurile neînsufleţite ale pacienţilor COVID. Autorităţile au decis să pună în funcţiune morgile mobile. Sunt autospeciale cu o capacitate mare, cumpărate pentru victimele dezastrelor naturale, care sunt acum împărţite în zonele cele mai afectate de pandemie din ţară.
De Bogdan Ocnaru la 16.11.2020, 21:40- Morgile mobile, folosite pentru victimele coronavirusului, în ţară.
- Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19, Antena 1.
România a ajuns să numere peste 1.000 de morţi pe săptămână din cauza coronavirusului. Imaginile care ne-au speriat cândva în Italia şi America sunt acum, la câteva luni distanţă, o realitate şi la noi.
Morgile sunt pline, iar pe străzi au apărut camioanele frigorifice pentru morţi. Tot mai multe spitale cheamă în ajutor morgi mobile, tiruri ale Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă. Cele patru camioane au fost cumpărate în urmă cu un an pentru situaţii grave: catastrofe şi dezastre. Practic, pentru ce trăim acum
Capacitatea este de 52 de locuri, 10 pentru persoane supraponderale. Temperatura din interior poate fi setată între 2 şi minus 26 de grade Celsius.
Un alt tir va ajunge şi la Timişoara în următoarele zile. Nu se vor opri doar în aceste oraşe. Camionele morţii vor fi relocate, în funcţie de cererile spitalelor în toată zona Ardealului şi Moldovei.
La Sibiu, în schimb, în curtea spitalului au apărut de câteva zile containere pentru depozitarea cadavrelor, iar maşinile de pompe funebre fac continuu drumuri pentru a ridica trupuri neînsufleţite.
România are aproape 10 decese la suta de mii de locuitori din cauza coronaviruslui.
De la începutul pandemiei şi până acum, peste 9000 de oameni au murit din cauza infectării cu noul coronavirus. potrivit INS. Creşterea este în trimestrul 3 al anului. Comparativ cu 2019, creşterea este de 14 la sută.
Nu doar numărul mare de decese a dus la supraaglomerare în morgă. Şi procedurile sunt diferite în pandemie. Multe familii sunt în izolare şi nu îşi pot înmormânta apropiaţii până ce nu trec de cele 14 zile. Astfel cadavrele rămân la morgă zile în şir.