Când se despodobeşte bradul. Tradiţia spune că nu este bine să-l păstrăm mai mult decât trebuie
Cei care au fost plecaţi în perioada sărbătorilor de iarnă scapă de grija bradului de Crăciun. Bine, la împodobit nu ar fi nicio problemă, ci mai degrabă la despodobit. În mod tradiţional, astăzi, de Bobotează, se face acest lucru. Unii însă, ca mine, au furat startul şi l-au desfăcut în weekend. Alţii vor să prelungească atmosfera de sărbătoare din casă cât mai mult.
De Redactia Observator la 07.01.2025, 13:56- Power Couple, premiera sezonului 2, din 13 ianuarie, Luni, Marți și Miercuri 20:30, la Antena 1 și în AntenaPLAY
- Coaliția a decis ca alegerile prezidențiale să fie pe 4 mai și 18 mai 2025. Crin Antonescu rămâne candidatul comun
Daniela este din Iaşi şi are bradul împodobit încă de pe 30 noiembrie. Deși a trecut mai bine de o lună, încă nu se simte pregătită să renunțe la el.
Totuşi, tradiţia populară spune că nu ar trebui ca sărbătoarea Sfântului Ioan Botezătorul să ne prindă cu bradul încă făcut în case.
Când se despodobeşte bradul
Se spune ca cine despodobește bradul înainte de Boboteaza are ghinion, dar și ca nu ar trebui ca bradul împodobit sa stea în case mai mult de 12 nopți, numărate de la noaptea de Crăciun până în prezent. Așadar, în ziua de Boboteaza ne punem pe treabă și luăm rând pe rând podoabele din brad.
Prea puțini însă mai țin cont de această tradiție și vor să prelungească cât mai mult spiritul sărbătorilor în case.
"Nu ştiu daca este o zi anume pentru despodobitul bradului, însă se pare că pe cât de mare este bucuria atunci cand împodobim bradul, pe atât de mare este dezamăgirea atunci când îl despodobim", spune Lucian Apopei, purtător de cuvânt MMB Iași.
Tradiţia spune că în momentul despodobirii bradului se rosteşte o rugăciune pentru a avea parte de armonie şi sănătate, tot anul.