Cătălin şi-a luat familia şi s-a mutat din Târgu Jiu la ţară şi nu e singurul. Din acest motiv, preţurile terenurilor au crescut şi de 10 ori
Tot mai mulţi tineri dau viaţa printre betoane, pe viaţa între dealuri. Dar întoarcerea la stilul de viaţă autentic a fost... mai mult din obligaţie pentru unii. Facturile mari la energie sau inflaţia care se apropie de un nivel record i-au determinat pe mulţi să se reorienteze. Într-un singur an, peste 100 de mii de români au migrat la sat.
De Diana Speretoiu la 12.08.2022, 20:48După o viaţă petrecută mai mult la bloc în Târgu Jiu, Cătălin şi-a luat familia şi s-a mutat la ţară, la şapte kilometri de oraş. Plata facturilor deja îl cam strângea în spate, iar prin magazine şi pieţe vedea zilnic cum tot cresc preţurile. Acum are aproape tot ce-i trebuie şi nici nu iese pe poartă. Şi-a găsit şi loc de muncă, la primăria din sat.
De la oraş, la viaţa de ţară
Cătălin: Tot ce vedeţi este pus de mâna mea. Am încercat să mănânc mai sănătos. Roşii, ardei, castraveţi, de toate. Da, tot ce se poate să facem la ţară. E mai ieftin şi mult mai sănătos. Mult mai sănătos, mai ales că am şi un copilaş. Cu cât ai mai mult pe lângă casă, cu atât cheltui mai puţin.
Câteva străzi mai încolo, dăm de Elena şi Costi. Acum încă stau în oraşul Rovinari, dar vor să se mute la ţară. Au cumpărat teren şi îşi construiesc o casă. Şi-au făcut deja calculele ca să fie siguri că au luat cea mai bună decizie.
- Sătenii care de 40 de ani trăiesc cu teama că pot fi mutaţi în orice clipă. "Că azi, că mâine, şi uite aşa...
- Rata inflaţiei în scădere nu ne scapă de valul de scumpiri, de la alimente la carburanţi şi energie. "Preţul...
- Toate măsurile fiscale care au intrat în vigoare de la 1 august. „E clar că vor să ne jecmănească”
Constantin: Fiind de la oraş, am făcut mereu naveta la ţară, la bunici. Mereu mi-a plăcut să stau la ţară. Şi e mai frumos, e aer curat. La noi, la Rovinari, e praf de cărbune. Una e să pui ceva în grădină, una e să cumperi de pe piaţă cu tot felul de chimicale
Reporter-Elena: Cu job-ul? Faceţi naveta?
-Naveta, da.
- Un sfert de oră până la Rovinari, nu e foarte mult timp pierdut în trafic. Dacă munceşti, la ţară, şi îţi faci salată verde, ceapă şi mănânci de la tine din grădină. Ai un măr, la tine în grădină, e mai bine
Se simte la buzunar.
Ion Popescu, primar Drăguţeşti: Suntem mai liberi la ţară, nu ştiu dacă e mai ieftin, dar libertatea şi liniştea de la sate a început să fie cumpărată pe bani foarte mulţi. Migraţia de la bloc la ţară chiar există la ora actuală.
În comună, preţurile terenurilor au explodat. Pentru că a fost cerere mare, terenurile s-au scumpit de aproape 10 ori, în ultimii ani, şi au ajuns la peste 20 de euro metrul pătrat.
Diana Speretoiu, reporter Observator: Numai în localitatea Drăguţeşti, în ultimul an, peste 200 de persoane s-au mutat de la oraş. La nivel naţional, statisticile arată că mai bine de 100 de mii de români au renunţat la viaţa de oraş.
Şi asta, doar în 2021. Tendinţa orăşenilor de a lăsa în urmă viaţa agitată dintre blocuri se vede şi în rezultatele de la recensământ. În timp ce multe oraşe par să piardă locuitori, localităţile limitrofe par să câştige.