Antena Meniu Search
x

Video Sătenii care de 40 de ani trăiesc cu teama că pot fi mutaţi în orice clipă. "Că azi, că mâine, şi uite aşa a trecut timpul”

De jumătate de secol, oamenii dintr-un sat din Gorj, trăiesc înconjuraţi de excavatoare şi... cu teama că trebuie să-şi părăsească locuinţele. Cătunul ar fi trebuit strămutat pentru a permite explotarea cărbunelui. Scenariile s-au schimbat după ce statul român şi-a luat angajamentul că va renunţa treptat la energia pe cărbune. Oamenii nu vor mai fi mutaţi, iar primăria le promite, în sfârşit, apă şi canalizare.

Diana Speretoiu
de Diana Speretoiu

la 08.08.2022, 20:55

Vezi și

Satul Pinoasa e la doi paşi de oraşul Rovinari. Aici timpul s-a oprit pe loc în 1983. Atunci localitatea a fost trecută pe lista celor care urmau să fie strămutate de Complexul Energetic Oltenia. Totul, pentru a deschide fronturi noi de lucru pentru excavatoarele care scot cărbune.

Aproape 40 de ani oamenii au trăit în nesiguranţă: oricând puteau fi mutaţi

Femeie: „Stăm de mult timp. Că ne domolează, că azi, că mâine, peste doi ani şi uite aşa a trecut timpul.”

Satul Pinoasa este înconjurat de trei cariere miniere ce aparţin Complexului Energetic Oltenia. Compania a anunţat acum autorităţile locale că nu-şi va mai extinde activitatea înspre sat. Aşa au aflat şi oamenii că nu vor mai fi strămutaţi.

Pe acelaşi subiect

Satul mai are 120 de locuitori

Fără apă şi cu drumuri de piatră, localitatea a început să se golească. 120 de locuitori mai numără satul acum. Cei care au rămas în sat spun că nu s-ar despărţi prea uşor de casă. E şi cazul lui Ion.

Ion Pinoşanu, localnic: “Au venit mai demult, au măsurat şi casă, şi teren la mine, aici. Apoi au încetat. Că ne mută, că nu ne mută. Eu sunt şi lângă staţia asta. Nu ştiu ce probleme or fi. Dacă mă mută pe mine, ce utilaje vin pe aici?”

Apa din fântâni nu e bună de băut - oamenii o folosesc în gospodării

După o viaţă de incertitudini, oamenii nu îşi mai fac iluzii.

Femeie: „O propoziţie şi cu asta se încheie tot: în 2060! Dar eu nu mai sunt. Să asfalteze pentru alţii.”

Bărbat: „Nu ştim ce se întâmplă, unde ajungem, ce-i cu noi.”

Apa este urgenţa zero în sat, iar primăria aduce provizii în fiecare lună.

Marius Săpunaru, viceprimar Cîlnic: “Noi le ducem o dată pe lună apă potabilă. Dar nu e suficientă. Nu am putut să investim în satul Pinoasa pentru că era situaţia de demolare. Nu am avut o siguranţă. Adică se mută, nu se mută… Erau nişte bani stricaţi. Nu putem să aruncăm aşa, să avem o siguranţă, să fie de viitor. Chiar eu, personal, am două case acolo. Dacă nu sunt condiţii, nu putem să stăm acolo.”

Ministerul Dezvoltării vine în ajutor cu fonduri în valoare de 5 milioane de lei

După zeci de ani în care satul Pinoasa nu a beneficiat de niciun proiect de modernizare, edilii au reuşit să obţină bani de la Ministerul Dezvoltării. 5 milioane de lei vor fi investiţi pentru a aduce apă şi canalizare în sat.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri sociale » Sătenii care de 40 de ani trăiesc cu teama că pot fi mutaţi în orice clipă. "Că azi, că mâine, şi uite aşa a trecut timpul”