Antena LIVE

Curs valutar

Video

Caviarul românesc, la mare căutare peste hotare. Preţul este însă unul pe măsură: 1.000 de euro pe kilogram

După mulţi ani de aşteptare, sturionii din fermele româneşti încep să producă sume frumoase de bani. Câteva dintre crescătoriile din ţară recoltează icre negre, iar preţul este pe măsură - o mie de euro per kilogram. Exporturile de nisetru, morun şi caviar au explodat anul trecut. Motivul: principalul furnizor de caviar din lume, China, a avut mai multe restricţii.

De la 11.01.2022, 08:28

În România, sturionii sunt crescuţi pentru icrele lor în doar câteva ferme. Aurul negru al gastonomiei, aşa cum mai este numit, este recoltat abia după 7 ani, când peştele ajunge la maturitate. Cu cât este mai rar şi se dezvoltă mai lent peştele, cu atât icrele sale sunt mai preţioase.

Din caviarul pe care îl recoltează într-un an, cel mult 50 de kilograme, proprietarul acestei ferme din Santăul Mic - judeţul Bihor, vinde în ţară proximativ 10%. În rest, are clienţi din Italia, Germania sau Elveția. Străinii cumpără și pestele viu, iar anul trecut, cantitățile comandate au fost de 4 ori mai mari față de anii anteriori. "Am vândut chiar şi peşte viu la export. În 2020 în jur de 8 tone, iar în 2021 în jur de 30 de tone", a declarat Mariana Suciu – administrator fermă piscicolă.

Sturionii necesită condiţii cu totul speciale de creştere

Sturionii necesită condiţii cu totul speciale de creştere. Femela este atent monitorizată cu câteva luni înainte de recoltare. "Înainte să le recoltăm, în jurul lunii octombrie sfârşit, începutul lunii noiembrie, separăm femelele care urmeaza sa fie procesat cavairul din ele, se hrănesc special cu un furaj special pentru gustul caviarului, iar în ultima lună nu mai primeşte deloc mâncare, doar apă curată", a declarat Florin Pater – tehnolog piscicol.

Pentru extragerea caviarului, peştele este sacrificat. Se lucrează manual, pentru ca bobitele să se păstreze intacte. În noaptea dintre ani, restaurantele de la noi din ţară l-au servit ca pe o adevărată delicatesă. "I-am răsfăţat pe clienţii noştri cu preparate mai speciale cum e sturionul pe care l-am servit ca şi piesă şi caviarul pe care l-am servit sub formă de tartine", a declarat Dumitru Fechete – director complex turistic. Preţul de vânzare porneşte de la 500 de euro pe kilogram în cazul Nisetrului siberian și poate ajunge până la 1.000 de euro în cazul icrelor de morun.

Georgiana Botez
caviar romania ferma
Întrebarea zilei
Vi se pare prea scumpă mobila românească?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
Cele două orașe din România care nu se suportă deloc. Nici nu vor să audă...
Fanatik.ro
Publicat 20.09.2024
Mormântul unui copil vampir, descoperit în Polonia
spotmedia.ro
Publicat 19.09.2024
Patru ZODII vor încheia această lună în forță. Nativii acestora au parte de...
Gandul
Publicat 20.09.2024
Mesajul operațiunii anti-Hezbollah: „oriunde crezi că ești în siguranță,...
Adevărul
Publicat 20.09.2024
Lora și Ionuț Ghenu s-au căsătorit civil. Cum a arătat cântăreața în ziua...
A1
Publicat 19.09.2024
Horoscopul zilei de 21 septembrie 2024. Gemenii trebuie să se desprindă de...
CaTine
Publicat 20.09.2024
Irinel Columbeanu și-a găsit liniștea alături de o altă femeie! Cine îi...
spynews.ro
Publicat 20.09.2024
Logodnica titularului de la Rapid a venit din Australia în România şi a trăit...
GSP
Publicat 17.09.2024
Cine are prioritate într-o astfel de intersecție. Puțini șoferi cunosc...
Click.ro
Publicat 20.09.2024
Dispozitivul Neuralink care ar putea reda vederea oamenilor, chiar dacă și-au...
Useit
Publicat 20.09.2024
Opincile tradiționale, moda anului! Gemenele Suzana și Daciana Vlad îmbină...
Money.ro
Publicat 28.06.2024
Marcel Ciolacu, prima apariție publică alături de soție după mulți ani. Cum...
Redacţia.ro
Publicat 20.09.2024
„Colonelul zis «Tigrul» s-a îmbătat și a trimis zeci de oameni la moarte,...
libertatea.ro
Publicat 20.09.2024
Christina Aguilera sărbătorește 25 de ani de la debutul primului ei album cu o...
ZU
Publicat 20.09.2024
Ruladă cu gem de căpșuni. Un desert simplu, delicios și aspectuos
Hello taste
Publicat 20.09.2024
13 lucruri pe care trebuie să le știi despre pielea bebelușului tău
Deparinti
Publicat 20.09.2024
Cum se derulează lucrările la Autostrada București-Brașov. Cătălin Drulă,...
ziare.com
Publicat 20.09.2024
Fiica faimoasei Adamari López este model la vârsta de 9 ani. Alaïa a îmbrăcat...
Happy
Publicat 20.09.2024
Ce include o dietă sănătoasă. Alimentele de care ai nevoie în fiecare...
Medicool
Publicat 20.09.2024
"Spun de trei ani! Asta e problema la Rapid". Daniel Pancu a intervenit şi a...
orangesport.ro
Publicat 19.09.2024