Caviarul românesc, la mare căutare peste hotare. Preţul este însă unul pe măsură: 1.000 de euro pe kilogram
După mulţi ani de aşteptare, sturionii din fermele româneşti încep să producă sume frumoase de bani. Câteva dintre crescătoriile din ţară recoltează icre negre, iar preţul este pe măsură - o mie de euro per kilogram. Exporturile de nisetru, morun şi caviar au explodat anul trecut. Motivul: principalul furnizor de caviar din lume, China, a avut mai multe restricţii.
De Georgiana Botez la 11.01.2022, 08:28În România, sturionii sunt crescuţi pentru icrele lor în doar câteva ferme. Aurul negru al gastonomiei, aşa cum mai este numit, este recoltat abia după 7 ani, când peştele ajunge la maturitate. Cu cât este mai rar şi se dezvoltă mai lent peştele, cu atât icrele sale sunt mai preţioase.
Din caviarul pe care îl recoltează într-un an, cel mult 50 de kilograme, proprietarul acestei ferme din Santăul Mic - judeţul Bihor, vinde în ţară proximativ 10%. În rest, are clienţi din Italia, Germania sau Elveția. Străinii cumpără și pestele viu, iar anul trecut, cantitățile comandate au fost de 4 ori mai mari față de anii anteriori. "Am vândut chiar şi peşte viu la export. În 2020 în jur de 8 tone, iar în 2021 în jur de 30 de tone", a declarat Mariana Suciu – administrator fermă piscicolă.
Sturionii necesită condiţii cu totul speciale de creştere
Sturionii necesită condiţii cu totul speciale de creştere. Femela este atent monitorizată cu câteva luni înainte de recoltare. "Înainte să le recoltăm, în jurul lunii octombrie sfârşit, începutul lunii noiembrie, separăm femelele care urmeaza sa fie procesat cavairul din ele, se hrănesc special cu un furaj special pentru gustul caviarului, iar în ultima lună nu mai primeşte deloc mâncare, doar apă curată", a declarat Florin Pater – tehnolog piscicol.
Pentru extragerea caviarului, peştele este sacrificat. Se lucrează manual, pentru ca bobitele să se păstreze intacte. În noaptea dintre ani, restaurantele de la noi din ţară l-au servit ca pe o adevărată delicatesă. "I-am răsfăţat pe clienţii noştri cu preparate mai speciale cum e sturionul pe care l-am servit ca şi piesă şi caviarul pe care l-am servit sub formă de tartine", a declarat Dumitru Fechete – director complex turistic. Preţul de vânzare porneşte de la 500 de euro pe kilogram în cazul Nisetrului siberian și poate ajunge până la 1.000 de euro în cazul icrelor de morun.