Caz de malarie la Iași. Un bărbat care călătorește frecvent în Africa s-a întors infectat cu această boală
Un bărbat de 59 de ani, care s-a prezentat la Spitalul de Boli Infecțioase "Sfânta Parascheva" din municipiu, a fost confirmat cu malarie. Ieșeanul, care călătorește frecvent în Africa, s-a întors acasă infectat cu această boală.
De Veronica Micu la 22.07.2021, 10:47Bărbatul de 59 de ani merge în țările tropicale în interes de serviciu și fusese imunizat cu vaccinurile obligatorii pentru țara de destinație. Ieșeanul s-a întors pe data de 13 iunie 2021, iar simptomele au apărut la două săptămâni de la întoarcerea în țară. Transportul s-a făcut pe ruta Iași – București – Istanbul – Douala și retur.
Omul a ajuns la Spitalul de Boli Infecțioase "Sfânta Parascheva", marți, 20 iulie 2021, în jurul orei 23:30, după ce a stat mai multe zile acasă. În momentul internării, nu prezenta prea multe din simptomele specifice bolii.
DSP a confirmat existenţa cazului de malarie.
Cum se manifestă malaria
- Tânăra cu "corp de 144 de ani" a murit după ce a împlinit 18 ani. Cu ultimele cuvinte, Ashanti i-a spus mamei:...
- O fetiţă de 12 ani, diagnosticată cu astm, a aflat că are de fapt o tumoră de mărimea unui pumn, în Anglia....
- Principalele simptome ale afecţiunilor cardiace. Sfaturile medicilor pentru a putea preveni bolile
Malaria este o boală infecţioasă des întâlnită în multe zone tropicale şi subtropicale. În lipsa măsurilor corespunzătoare de prevenire şi tratament, malaria poate fi fatală.
Se transmite, de obicei, prin înțepătura femelei țânțarului anofel. Boala se manifestă prin febră, dureri de cap, dureri musculare și vărsături. Potrivit Centrului Victor Babeș, în cazul agravării, poate fi vorba despre insuficiență renală acută, convulsii generalizate, colaps circulator, ce pot fi urmate de stări de somnolență, comă și deces. În cazul malariei nu există vaccin, dar sunt o serie de medicamente care pot fi luate pentru a preveni boala.
Ce facem dacă suspectăm că ne-am îmbolnăvit de malarie
Dacă la o săptămână sau mai mult după intrarea într-o zonă de risc pentru malarie faceţi febră, consultaţi de urgenţă un medic şi contactati un laborator abilitat pentru a obţine un diagnostic corect şi un tratament sigur şi eficient. Acest lucru rămâne valabil şi la întoarcere, formele severe de malarie cu Plasmodium Falciparum putând fi luate în considerare până la 1 lună de la ieşirea din zona de risc
- Articol realizat cu ajutorul informaţiilor obţinute de reporterul Observator Clara Mihociu -