Ce a primit o femeie care şi-a comandat online o cameră inteligentă. Zeci de români, păcăliţi de acelaşi magazin
Zeci de persoane au fost păgubite de un magazin online fantomă. Fie au primit alte produse decât cele comandate, fie au primit obiecte defecte. Acum nimeni nu reuşeşte să dea de proprietarii magazinului. La numărul de telefon afișat pe site nu răspunde nimeni, iar la adresa firmei nu a existat niciodată un magazin, ci o farmacie.
De Bogdan Dinu la 21.04.2022, 20:03- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Platforma care a prezis victoria lui Donald Trump scrie despre cine va câştiga alegerile în România. Clasamentul Polymarket
"În loc de cameră văd că am primit altceva aici ... E o jucărie ... Nu se deplasează, nu face nimic". A comandat o cameră de supraveghere de pe un site, dar a primit un aspirator robot defect. Acum nu știe cum să își mai recupereze paguba. "Am căutat pe internet o cameră inteligentă și am găsit-o pe acest site. Am încercat să iau legătura cu ei, i-am sunat, nu este funcțional numărul de telefon. Nu mi-au răspuns la mail", povesteşte femeia păgubită.
Zeci de clienţi, păcăliţi de magazinul-fantomă
Când a intrat pe pagina de Facebook a magazinului și-a dat seama că nu este singura victimă. Ca ea sunt cel puțin alți aproape 40 de oameni. "Am căutat un model de cameră de vizor și mi-a apărut site-ul dumnealor. Am dat comandă ... Când colo, produsul respectiv nu funcționa", spune un client păgubit. "Am făcut o sesizare la ANPC și urmează să fac o plângere penală pentru înșelăciune la Poliție", anunţă o altă femeie.
La adresa de pe colet e o farmacie
- Nervos că l-a părăsit iubita, un bărbat din Dâmboviţa a mers să îi ucidă părinţii. "Luaţi-l că moare aici"
- Primul drum expres din România, de 18 km, a ajuns deja "obiectiv turistic". Un şofer a venit de la sute de km să...
- Un bărbat din Teleorman, primul român cu două CNP-uri. Autorităţile i-au greşit actele şi îl trimit la...
Echipa Observator a încercat să îi contacteze, dar la numărul afișat pe site nu a răspuns nimeni. La adresa pe care o aveau afișată pe colete nu e nici urmă de magazinul căutat. Acolo se află, în schimb, o farmacie.
Reporter Observator: Andronache 7, ăsta e?
Farmacistă: Da.
Reporter Observator: Îmi apare pe internet că e vorba de un magazin online.
Farmacistă: Da, au venit mai multe persoane. Eu cred că e ceva ...
Reporter Observator: Au mai venit la farmacie să vă întrebe?
Farmacistă: Daaa! Să vină să schimbe diverse lustre, obiecte ...
Internetul este plin de capcane
Internetul este plin de astfel de magazine fantomă. Platformele lucrează prin firme de curierat. Clienţii plătesc în momentul în care curierul aduce produsul la ușă, fără să ştie, însă, ce se află în cutie.
"Este foarte greu de estimat câte site-uri sunt, mai ales că majoritatea au viață foarte scurtă. Apar în mediul online, prind câteva victime, după care dispar. Este foarte simplu să cumperi un kit deja făcut, doar îl pui pe un server, pornești site-ul, ai în el tot ce ai nevoie", explică Silviu Stahie, specialist securitate cibernetică.
Recomandări pentru a nu fi înşelaţi
În perioada sărbătorilor, numărul de țepe pe internet crește. "Pentru a fi siguri că nu plătim degeaba produsul pe care ne dorim să îl cumpărăm, să alegem plata cu ramburs, dar cu verificarea coletului în momentul în care ajunge la noi. Să fim siguri că facem cumpărăturile de pe un site securizat. Putem să verificăm acest aspect prin prezența unui lăcățel în partea de stânga sus", recomandă Bogdan Ghebaur, de la Poliția Română.
Câţiva dintre păgubiţi au făcut deja plângere la poliţie.