Antena Meniu Search
x

Video Primul drum expres din România, de 18 km, a ajuns deja "obiectiv turistic". Un şofer a venit de la sute de km să se plimbe pe el

Drum expres cu paşi mici, la propriu. De astăzi, avem primul drum expres din istorie. E drept, doar 18 kilometri din cei 120 de kilometri care leagă Craiova de Piteşti sunt gata şi au fost daţi în circulaţie. De fapt, segmentul reprezintă un fel de centură a oraşului Balş, coşmarul multor şoferi. De la inaugurare, a lipsit parada oficialilor, dar nu şi entuziasmul şoferilor bucuroşi că văd minunea cu ochii.

Andre Rotaru
de Andre Rotaru

la 22.04.2022, 00:11

Vezi și

Fără tăiat de panglică şi fără fastul de altădată, oficialii dau în circulaţie cel mai aşteptat drum din România - drumul expres care leagă Piteşti de Craiova. Mai exact, o bucată de 18 kilometri. 

Un șofer a venit tocmai de la Slatina ca să vadă minunea cu ochii lui. Şi să se plimbe pe noul drum. Doar că n-a avut noroc: nu era deschis încă circulaţiei. 

Șofer: Vai de capul meu. Ce cuvinte să am eu la ceea ce se vede cu ochiul liber, e o frumusețe. 

Bucuria lucrurilor mărunte este completată de speranţă. 

Pe acelaşi subiect

Șofer: E totuși un pas înainte că peste 3-4 luni se dă și restul până la Slatina și anul ăsta poate și până la Craiova și poate anul viitor până la Pitești și gata. 

Peste două luni ar urma să fie gata aproape 40 km de drum expres

Planurile sunt ca peste două luni să avem aproape 40 de kilometri de drum expres, o treime din totalul de 120 de kilometri de la Pitești la Craiova. 

Șofer: Eu mă gândeam că se dă drumul la tot. Mai bine era o autostradă și era mai lungă. 

Pregătirile pentru inaugurare au început încă de dimineaţă. 

Andre Rotaru, reporter Observator: Este ora 13 și primii oficiali vin deja de pe noul drum după ce au făcut recepția primilor kilometri de drum expres. 

Reporter: Cum se circulă pe el? 

Șofer: Ca pe un geam, ca pe sticlă fără o denivelare, fără nimic, trebuie să circulați la viteza legală care e trecută pe indicatoare. 

Alin Șerbănescu, CNAIR: Drumul respectiv este similar unei autostrăzi. Putem spune că s-a terminat înainte de termen. 

În realitate, cei 18 km de drum sunt mai mult o rută ocolitoare pentru a evita aglomeraţia din Balş. După-amiază, în oraș s-a circulat ca de obicei, bară la bară. Doar ca să traversezi oraşul, câţiva kilometri, ai nevoie de mai bine de oră. 

Localnică: Tot în coloană intrăm la orice oră, în orice zi. Am scuti o oră de stat în aglomeraţie.

Reporter: De cât timp aşteptaţi drumul ăsta? 

Localnică: De 20 de ani. 

Andre Rotaru, reporter Observator: Ca să vă faceţi o idee despre cât de greu se circulă aici - este ora 16, iar viteza medie de circulaţie este de doar 12 km/h. 

Drumul expres Craiova - Pitești ar urma să fie gata în 2024

Drumul expres Craiova-Piteşti este împărţit în 4 tronsoane cu o lungime de peste 120 de km şi ar urma să fie gata în 2024. România stă prost la capitolul drumuri. La sfârşitul anului trecut, ne mândream cu mai puţin de 1000 de kilometri de autostradă. 

Drumul Craiova - Pitești are 120 de kilometri, iar un kilometru costă aproape 8 milioane de euro. Lucrările pentru întregul drum se apropie de un miliard de euro, 85% fiind bani europeni. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sărbătoriţi ziua de Dragobete?

Observator » Evenimente » Primul drum expres din România, de 18 km, a ajuns deja "obiectiv turistic". Un şofer a venit de la sute de km să se plimbe pe el