Ce ar urmări de fapt Moscova prin atacurile la graniţa României. Interviu exclusiv cu comandantul Comitetului militar al NATO
Panică, azi-noapte, la graniţa cu Ucraina! Localnicii din Tulcea şi Constanţa au primit mesajul RO-ALERT "Adăpostiţi-vă!" în timp ce Rusia bombarda intens zonele de peste Dunăre. O dronă a Rusiei a violat spaţiul nostru aerian, moment în care armata a ridicat de la sol două avioane de luptă. Într-un final, bucăţi din dronă s-ar fi prăbuşit lângă o localitate din Delta Dunării.
De Cristi Popovici la 08.09.2024, 19:21"Aoleu, aoleu! Aici, aici au dat-o! Nu se poate aşa ceva. Mamă, mi s-a zguduit toată casa!" Exploziile şi rafalele bateriilor antiaeriene i-au speriat pe localnicii din Periprava, Tulcea. La câteva sute de metri de ei, pe malul celălalt al Dunării, ruşii atacau Ucraina cu drone şi rachete: "Mamă! S-a întors drona aia rătăcită, frate! Tot bântuie pe aici". "Când dă o bombă din aia, ai aşa o trepidaţie! Se zguduie patul cu tine! Te saltă... e ca la un cutremur pe verticală", a declarat Cerasela Cilibon, localnică din Periprava.
Una dintre dronele lansate de Rusia a pătruns în spaţiul nostru aerian, a confirmat ministerul Apărării. A fost detectată de sistemul în care este integrat şi radarul de ultimă generaţie LANZA, detaşat de NATO la Tulcea pentru următoarele luni.
"A fost indicată probabilitatea existenței unei zone de impact pe teritoriul național, într-o arie nelocuită, în proximitatea localității Periprava. Forțele Ministerului Apărării Naționale execută, începând din această dimineață, cu mijloace aeriene și cu echipe la sol, cercetări în zonă", a declarat Constantin Spînu, purtător de cuvânt MApN. "O dronă a venit dinspre pădurea Letea, a survolat tot satul. Abia când a ajuns pe malul Dunării românesc, au început să tragă cu artilerie în ea. N-au reuşit să o doboare, şi-a continuat drumul", adaugă Cerasela Cilibon, localnică din Periprava.
Filmul unei nopţi de coşmar
- Dronă rusească, prăbuşită în Letonia. Şefa diplomaţiei letone: "Un incident similar s-a petrecut astăzi în...
- Filmul atacului cu dronă care a terorizat românii din Dobrogea. Cum au reacționat autoritățile, minut cu minut
- MApN: Drona care a provocat panică în Constanța și Tulcea, urmărită de două avioane F-16 românești. Bucăți...
La ora 2 şi 20 de minute, autorităţile au emis un prim mesaj RO-Alert pentru locuitorii din judeţele Tulcea şi Constanţa. La cinci minute după, două avioane de luptă F16 au decolat de la baza Borcea pentru a urmări traseul dronei. A urmat a doua avertizare RO-Alert trimisă populaţiei. Alerta s-a încheiat la patru şi opt minute.
Mesajele RO-ALERT sunt emise frecvent pentru localnicii din Tulcea, dar pentru cei din Constanţa a fost prima oară. 85 de oameni au sunat la 112 ca să afle ce se întâmplă. "Am auzit zgomote de avioane, nu mi-am dat seama despre ce e vorba. Nu m-am panicat", spune un localnic din Constanţa.
11 morţi şi 32 de răniţi în Ucraina în ultimele 24 de ore
Atacurile Rusiei au făcut 11 morţi şi 32 de răniţi în Ucraina în ultimele 24 de ore. Dronele au fost lansate din regiunea Kursk și de pe Capul Chauda din Crimeea ocupată ilegal de Rusia. Ucraina a activat apărarea aeriană în regiunile Odesa, Harkov și Dnipropetrovsk – zone unde au fost înregistrate şi victime.
Secretarul general adjunct demisionar al NATO, Mircea Geoană, susține că intrarea dronelor rusești pe teritoriul României reprezintă "acte iresponsabile și potențial periculoase". Ministerul nostru de Externe a condamnat atacurile de la graniţa cu Ucraina şi a anunţat Alianţa despre această violare a spaţiului aerian. "Nu au fost probleme deosebite pe teren. Vor continua, pentru că urmează exportul de grâne. Asta este. Avem un război lângă graniţa cu România", a reacţionat Marcel Ciolacu, premierul României.
Moscova ar încerca să obţină informaţii militare
Într-un interviu în exclusivitate pentru Observator, comandantul Comitetului militar al NATO, amiralul Rob Bauer, spune că, prin atacurile date de Rusia în apropierea României, Moscova ar încerca să obţină informaţii militare. "Nu este de neconceput că ei (ruşii - n.r.) să pună la încercare NATO. Să ne testeze, să vadă cum noi, ca Alianţă şi România ca o ţară, răspundem la anumite incursiuni în spaţiul aerian", explică Rob Bauer, comandantul Comitetului militar al NATO.
Canalele de Telegram din Ucraina spun că două drone ar fi dispărut de pe radare, dar ministerul nostru al Apărării nu a confirmat violarea spaţiului aerian decât de un aparat de zbor fără pilot.