Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Filmul atacului cu dronă care a terorizat românii din Dobrogea. Cum au reacționat autoritățile, minut cu minut

Panică, din nou, la graniţa cu Ucraina. O dronă rusească a pătruns în spaţiul aerian al României. Autorităţile au trimis mesaje RO-Alert, pentru prima dată, inclusiv pentru Constanţa, iar armata a ridicat de la sol două aeronave F-16. Timp de două ore, drona a fost urmărită atât din aer, cât şi de pe radare. Până când, într-un final, bucăţi din aceasta s-ar fi prăbuşit într-o zonă nelocuită din dreptul localităţii Periprava. Pentru locuitorii din zonă, îngroziţi şi de sunetul bombardamentelor de la vecini, a fost o noapte albă.

de Bianca Iacob

la 08.09.2024 , 13:24

Alertă extremă la graniţă - pentru prima dată de la începutul războiului în Ucraina şi de când sunt lansate atacuri în zona Mării Negre, şi constănţenii au primit mesaje RO-Alert. Aşa cum anunţă Ministerul Apărării, au fost trimise două mesaje de alertare a populaţiei, nordul judeţului Tulcea şi Constanţa, tocmai pentru că drona a fost trimisă de Rusia pe Marea Neagră.

Prima alertă a venit la 02:20, iar a doua 18 minute mai târziu. Mesajul sfătuia populaţia să se adăpostească pe o perioadă de 90 de minute tocmai din cauza pericolului - era posibil ca drona să cadă pe teritoriul României pentru că survola deja spaţiul aerian naţional.

Potrivit ISU Dobrogea, între orele 02:46 - 03:26 au fost înregistrate 85 de apeluri la 112. Dacă primul mesaj de alertare pentru populaţie a fost dat la 02:20, la 02:25 au fost ridicate, de la baza Borcea, două aeronave de luptă F-16 pentru monitorizare. Asta înseamnă că UAV-ul a fost urmărit de avioane, dar şi pe radar, timp de aproape două ore.

Vezi și

Armata ucraineană anunţă că mai multe atacuri cu dronă ale Rusiei ar fi fost lansate în sudul Odesei

Pe acelaşi subiect

Armata rusă, în atacurile asupra Ucrainei foloseşte drone atât de producţie internă, cât şi drone iraniene Shahed, drone kamikaze.

Avioanele s-au întors la bază la 04:08, atunci când drona a părăsit spaţiul spre Ucraina. Totuşi, aeronava fără pilot a căzut în România, undeva în zona Periprava, o zonă nelocuită.

Nu este prima dată când bucăţi din dronele lansate de Rusia cad pe teritoriul naţional, în martie anul acesta, la doar 8 kilometri de Brăila aveam un incident de acest fel. În decembrie, anul trecut, o dronă a căzut la 4 kilometri de localitatea tulceană Grindu și a produs un crater de circa 1,5 metri adâncime.

"Din datele disponibile la acest moment, a fost indicată probabilitatea existenţei unei zone de impact pe teritoriul naţional într-o arie nelocuită în proximitatea localităţii Periprava. Forţele Ministerului Apărării Naţionale execută începând din această dimineaţă cu mijloace aeriene şi cu echipe la sol cercetări în zonă. Ministerul Apărării Naţionale a informat şi informează în timp real structurile aliate cu privire la situaţiile generate de atacuri, rămânând în contact permanent cu acestea", a transmis generalul de brigadă Constantin Spînu, purtător de cuvânt al MApN.

MAE protestează față de violarea spațiului aerian al României

Ministerul Afacerilor Externe protestează față de violarea spaţiului aerian al României, după ce duminică dimineața o dronă a fost urmărită de sistemul radar în spațiul aerian național și există probabilitatea unei alte zone de impact pe teritoriul național.

"În contextul identificării și urmăririi de către sistemul de supraveghere radar, în dimineața zilei de 8 septembrie 2024, în proximitatea frontierei cu România, a unei drone care a evoluat în spațiul aerian național și care a părăsit teritoriul național spre Ucraina, precum și, respectiv, existând probabilitatea unei alte zone de impact pe teritoriul național, Ministerul Afacerilor Externe reiterează protestul ferm față de violarea, din nou, a spaţiului aerian al României", a transmis MAE.

Ministerul solicită categoric încetarea atacurilor repetate împotriva populației și a infrastructurii civile ucrainene și a "escaladării iresponsabile de către Federația Rusă a situației de securitate inclusiv la frontiera dintre România și Ucraina".

De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe cere respectarea normelor de drept internațional, inclusiv a inviolabilității spațiului aerian al României și reiterează condamnarea puternicǎ a acestor atacuri ilegale.

MAE anunță că a informat și se coordonează cu ceilalți aliați și cu structurile NATO asupra evoluțiilor de la frontiera dintre România și Ucraina, inclusiv asupra incidentului de duminică dimineața.

Bianca Iacob Like

Singurul lucru pe care ştiu bine să îl fac e meseria asta de jurnalist! Într-o lume destinată si dedicată oarecum bărbaților, am ajuns să fiu reporter în două războaie. De fapt, sunt mai multe, vreo 4.

Întrebarea zilei
Aţi putea să vă îndepliniţi sarcinile de serviciu într-un interval de lucru mai scurt?
Observator » Evenimente » Filmul atacului cu dronă care a terorizat românii din Dobrogea. Cum au reacționat autoritățile, minut cu minut