Ce era, de fapt, mina semnalată în Mangalia. Anunţul MApN
Panică, astăzi, pe litoral după ce o mină marină a explodat în zona digului din fața Hotelului Forum din Costinești. O a doua mină este căutată de autorităţi. De asemenea, prin apel 112 a fost anunțată prezența altei mine marine în zona Mangalia, însă aceasta s-a dovedit a fi un buștean de dimensiuni mari.
De Redactia Observator la 14.08.2023, 13:34O navă militară și un elicopter vor inspecta litoralul românesc de la Mangalia la Năvodari, după ce luni o mină marină a explodat în zona digului în Costinești, iar scafandrii Forțelor Navale au interveni pentru neutralizarea unei alte mine marine.
„Șeful Statului Major al Forțelor Navale, viceamiral Mihai Panait, a dispus măsuri de întărire a cercetării. Așadar, puitorul de mine și plase începând cu ora 13.00 va realiza un marș de cercetare și inspecție a apelor din zona litoralului, de la Constanța până la Mangalia”, anunță colonelul Cornel Pavel de la SMFN.
Totodată, el precizează că începând cu ora 14.00 un elicopter Puma naval al Flotilei 56 va inspecta spațiul aerian din proximitatea litoralului. În ceea ce priveşte prezența altei mine marine în zona Mangalia, aceasta s-a dovedit a fi un buștean de dimensiuni mari.
"Obiectul care a fost raportat la 112 că pluteşte în zona digului de intrare din Mangalia nu este mină marină este un buştean mai mare. Scafandrii EOD investighează incidentul care s-a produs în zona Costineşti", potrivit sursei citate.
- Explozie a unei mine în Costineşti. Alertă pe litoral: o a doua mină ar fi fost semnalată în larg
- Explozie în fața hotelului Forum din Costinești, lângă dig. O mină marină s-ar fi detonat în apă, lângă...
- Ambarcaţiune cu pasageri la bord, răsturnată în Costineşti. Patru adulţi şi un copil, scoşi din apă de...
Explozie la Costinești. Primele imagini surprinse de martori
"Bucăți de piatră aruncate de aici... De aici începe apa, de unde a stropit. Multe bucăți de piatră le-a aruncat sus, pe dealul ăsta. Undeva pe aici prin zona asta s-a întâmpat. A bubuit pe pietre și a aruncat tot sus, în aer", a povestit un martor.
Orice mină marină care pluteşte în derivă, pe mare, în apropierea plajelor sau care eşuează pe plajă reprezintă un pericol pentru populaţia din zonă şi pentru cei care desfăşoară activităţi pe mare, au avertizat Forțele Navale la începutul anului.
"Orice mină marină care pluteşte în derivă, pe mare, în proximitatea plajelor sau care eşuează pe plajă reprezintă un pericol pentru populaţia din zonă şi pentru cei care desfăşoară activităţi pe mare. (...) recomandăm tuturor persoanelor care îşi desfăşoară activitatea pe mare, în larg sau în proximitatea litoralului, să anunţe autorităţile prin Serviciul de Urgenţă 112, dacă observă obiecte suspecte plutitoare şi să respecte o distanţă de siguranţă faţă de acestea", au transmis Forţele Navale.
Ce este o mină marină
Mina marină sau subacvatică este o armă explozivă ce se amplasează sub apă. Mina subacvatică este folosită în operațiunile militare maritime pentru distrugerea navelor. Sunt plasate de nave puitoare de mine sau lansate din avioane. Este compusă din încărcătură explozivă, sistem de aprindere și sistem pentru ancorare sau pentru prindere de scoarța subacvatică, de corpul navelor, sau de cheiuri. Explodează la atingere sau la comandă.
Minele marine pot fi de mai multe tipuri. După locul de acțiune minele marine se pot clasifica în:
- mine în derivă sau derivante, care plutesc la suprafața apei;
- mine ancorate, aflate la o anumită înălțime față de fundul mării;
- de adâncime, care pot fi plantate sub apă, chiar și până la 1000 m adâncime;
- mine de fund, dispuse pe scoarța subacvatică;
Reamintim că pe 15 mai 2023, o mină marină în derivă a fost descoperită la 20 de kilometri de Sulina. Dispozitivul a dispărut apoi în apele teritoriale ale Ucrainei.