Antena Meniu Search
x

Explozie a unei mine în Costineşti. Alertă pe litoral: o a doua mină ar fi fost semnalată în larg

Explozie în Costineşti. Este alertă pe litoral cu o zi înainte de Ziua Marinei după ce o mină marină ar fi explodat în zona digului în Costinești. ISU Constanța confirmă că a avut loc o explozie în mare, în zona digului din fața Hotelului Forum din Costinești și precizează că nicio persoană nu a fost rănită. Scafandrii Gărzii de Coastă intervin pentru investigarea incidentului. De la începutul războiului declanşat de Rusia în Ucraina, Forțele Navale Române au neutralizat cel puţin şase mine marine. MApN a confirmat că este căutată a doua mină semnalată ca plutind în derivă.

de Redactia Observator

la 08.10.2023, 19:53

Militarii din cadrul ISU Dobrogea au fost solicitați să intervină luni, 14 august, în Costinești, în zona digului din fața Hotelului Forum, acolo unde a avut loc o explozie. Cauza exploziei nu este încă exact cunoscută, potrivit primelor informații, ar putea fi vorba de o mină marină. Nu au fost înregistrate victime, au transmis reprezentanții ISU Constanța.

"În această dimineață, în jurul orei 09:00 am fost solicitați, prin apel unic 112, să intervenim în stațiunea Costinești, acolo unde a avut loc o explozie pe dig. La fața locului au fost alocate mai multe resurse din cadrul ISU Dobrogea al județului Constanța. De la stația Tuzla, o autospecială de stingere, un echipaj de prim ajutor și, de asemenea, ambarcațiunea RHIB. În aceste momente vor pleca și colegii cu echipajul CBRN. Ajunși la fața locului, colegii au perimetrat zona și au constatat faptul că este vorba despre o explozie în dig. Din fericire, nu s-au înregistrat victime", a trasnsmis un purtător de cuvânt al ISU Dobrogea.

O a doua mină ar pluti în larg la Costineşti

Potrivit presei locale, ar fi fost semnalată o a doua mină, care încă plutește în larg. MApN a confirmat că este căutată a doua mină semnalată ca plutind în derivă.

Pe acelaşi subiect

"Cu privire la explozia semnalată în această dimineață în zona digului din zona Costinești, Garda de Coastă verifică situația la fața locului. Vă rugăm să va adresați către ei pentru detalii. În ceea ce privește cea de a doua mină semnalată ca plutind în derivă în aceeași zonă, vă informăm că Forțele Navale Române au pregătit o echipă de scafandri EOD care urmează să se îmbarce pe o navă a Gărzii de Coastă din Mangalia, urmând ca împreună să se deplaseze, în cel mai scurt timp posibil, în raionul indicat in vederea evaluării situației și intervenției pentru neutralizare, in măsura în care mina este identificată", a transmis MApN. 

Primarul din Costineşti: Nu sunt victime! Doamne ajută!

Primarul din Costineşti, Jeanu Dorin Dumitru, a transmis că o mină marină rătăcită a explodat lovindu-se de stâncile de pe mal. "Astăzi în jurul orei 9.20, în zona hotelului Forum o mină marină rătăcită a explodat lovindu-se de stâncile de pe mal! Nu sunt victime! Doamne ajută!" a anunţat pe Facebook primarul din Costineşti. 

Ministrul Apărării și șeful Statului Major al Apărării merg la Constanța de Ziua Marinei Române

Ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, şi şeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, vor participa marţi la manifestările dedicate Zilei Marinei Române, care vor avea loc, de la ora 10:00, în faţa Comandamentului Flotei din Constanţa. Ceremonia va începe cu ridicarea pavilionului, geacului şi marelui pavoaz la bordul navelor militare, concomitent cu intonarea Imnului Naţional al României şi cu executarea a 21 de salve de tun, conform tradiţiei marinăreşti. După alocuţiunile oficialităţilor şi serviciul religios, vor fi lansate, în apa mării, ancore de flori în memoria eroilor marinari care îşi dorm somnul de veci în adâncurile apelor, a anunţat luni Ministerul Apărării Naţionale.

"Zeul Neptun îşi va face apariţia din largul mării, printr-o poartă de apă asigurată de remorcherele multifuncţionale "Vânjosul", "Vârtosul" şi "Voinicul", pentru a da startul demonstraţiilor, concomitent cu salutul de deschidere a exerciţiului executat de elicoptere şi ambarcaţiuni rapide, care vor purta drapele României, Alianţei Nord-Atlantice şi Uniunii Europene. Momentul va fi urmat de defilarea Navei-şcoală "Mircea", ambasadorul onorific al României pe mările şi oceanele lumii, avându-i pe vergi pe cadeţii de la Academia Navală "Mircea cel Bătrân" pentru a saluta publicul spectator, în timp ce un elicopter militar va lansa trei scafandri paraşutişti", se arată în comunicatul MApN.

Conform sursei citate, inserţia unor elemente de cercetare-diversiune, respingerea atacului aviaţiei inamice, căutarea şi atacul asupra unui submarin inamic, respingerea unui desant maritim, combaterea migraţiei ilegale pe mare şi manevrarea elicopterului Puma Naval pentru apuntarea la bordul unei fregate sunt secvenţele Exerciţiului demonstrativ întrunit Forţele Navale Române 2023. La finalul acestuia, navele şi aeronavele militare participante vor defila prin faţa publicului de pe faleza din faţa Comandamentului Flotei, după care va avea loc defilarea Gărzii de Onoare. Concomitent, pe mare vor defila veliere şi ambarcaţiuni civile, aeronave vor evolua în acrobaţii aeriene, iar pe uscat Muzica Militară a Forţelor Navale va susţine un concert. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Veţi participa la Slujba de Înviere?

Observator » Evenimente » Explozie a unei mine în Costineşti. Alertă pe litoral: o a doua mină ar fi fost semnalată în larg