Mină marină în derivă, descoperită la 20 de kilometri de Sulina. Dispozitivul a dispărut în apele teritoriale ale Ucrainei
A fost alertă, ieri, în Marea Neagră, după ce o mină marină a fost observată în larg, la 20 de kilometri de Sulina. La un moment dat, mina marină a dispărut din raza vizuală a Poliției de Frontieră, ajungând în apele teritoriale ale Ucrainei.
Alerta a fost dată de o navă comercială, care a sesizat autoritățile române că la aproximativ 7 mile marine est de localitatea Sulina, pe Marea Neagră, se afla un obiect plutitor asemănător unei mine marine. Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă "s-au deplasat la locul indicat și au monitorizat obiectul, ocazie cu care s-a constatat că este o mină marină, aflată în derivă".
La un moment dat, mina marină a ieșit din câmpul vizual al polițiștilor de frontieră, intrând în apele ucrainene. "Conform procedurilor specifice, polițiștii de frontieră au instituit o zonă de siguranță și asigură securitatea perimetrală, fiind totodată anunțate autoritățile naționale, dar și cele ucrainene cu atribuții în domeniu, fiind informați de către cei din urmă cu privire la faptul că vor interveni pentru distrugerea minei", informează Poliția de frontieră într-un comunicat.
Apelul Forțelor Navale către populație: Minele marine sunt un pericol real. Sunați la 112 dacă le vedeţi
Orice mină marină care pluteşte în derivă, pe mare, în apropierea plajelor sau care eşuează pe plajă reprezintă un pericol pentru populaţia din zonă şi pentru cei care desfăşoară activităţi pe mare, a avertizat Forțele Navale la începutl anului.
“Orice mină marină care pluteşte în derivă, pe mare, în proximitatea plajelor sau care eşuează pe plajă reprezintă un pericol pentru populaţia din zonă şi pentru cei care desfăşoară activităţi pe mare. Având în vedere prognoza meteorologică din zilele următoare, cu vânt în rafale de 10-13 m/s dinspre mare spre ţărm, mare agitată şi curenţi marini de suprafaţă care se deplasează dinspre Nord-Est spre Sud-Vest (paralel cu linia ţărmului), recomandăm tuturor persoanelor care îşi desfăşoară activitatea pe mare, în larg sau în proximitatea litoralului, să anunţe autorităţile prin Serviciul de Urgenţă 112, dacă observă obiecte suspecte plutitoare şi să respecte o distanţă de siguranţă faţă de acestea”, au transmis Forţele Navale.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰