Ce este No-trip-phobia, modul de viaţă care ne poate falimenta. Cum să nu rămânem cu găuri în buget după o vacanţă programată
Şi vacanţele pot deveni o grijă şi ne provoacă anxietăţi! No-trip-phobia sau frica de a nu mai avea nicio vacanţă planificată când ne întoarcem din concediu face tot mai multe victime. Aşa ajungem să ne împrumutăm sau să plătim în rate pentru călătoriile noastre. Specialiştii avertizează: vacanţa pe datorie ne poate duce la sapă de lemn!
De Ingrid Tîrziu la 23.05.2024, 21:34Trăim pentru a călători şi cifrele o arată cel mai clar. Doar anul trecut am cheltuit aproape 8 miliarde jumătate de euro ca turişti, cel mai mult din istoria României. No-trip-phobia a contribuit la cheltuielile mai mari pentru vacanţe, adică dorinţa acută de a avea mereu rezervată o nouă plecare.
Cristina Pipias, manager agenţie turism: Cerem feedback imediat după ce oamenii s-au întors din vacanţă şi în acel moment foarte mulţi încep deja să-şi facă planificarea pentru următoarea vacanţă. De asta şi avem foarte multe rezervări timpurii.
Victimele se tem să stea acasă
Şi în Europa, notriphobia îi nelinişteşte pe turişti. În Italia, de exemplu, peste 40% dintre iubitorii de călătorii se tem să nu stea prea mult acasă. Specialiştii confirmă existenţa acestui tip de anxietate.
- Concediu pe datorie. Peste 20% dintre români apelează la împrumuturi pentru o vacanţă de vis
- Ce trebuie să ştii dacă mergi cu maşina în Bulgaria. Noi măsuri pentru gestionarea traficului de la frontiere
- A plătit o avere pentru o cameră de hotel cu "vedere la mare”, în Italia. Ce era de fapt priveliștea de vis a...
Radu Leca, psiholog: Anumiţi pacienţi simt că au nevoia constantă de o pauză, de o evadare. Îşi fac planuri încearcă să controleze următoarele planuri. Această planificare dublă le oferă posibilitatea şi sentimentul de anticipare şi de bucurie a următoarei perioade din viaţa lor.
Peste un sfert din români se împrumută pentru vacanţe
Cum în ultimii ani vacanţele s-au scumpit substanţial, cautăm tot felul de moduri de a ne ţine de plan. Cu orice preţ. Aşa au ajuns peste 20% dintre români să se împrumute pentru concediul lor.
Cristina Pipias, manager agenţie turism: Chiar mai mult de jumătate dintre persoanele care achită în agenţie aleg să facă aceste rezervări din timp şi să plătească eşalonat. Există şi persoane care achită cu cardul de credit.
Cât ar trebui cheltuit într-o vacanţă
Pentru a nu rămâne cu datorii sau găuri în buget după o vacanţă programată, economiştii ne recomandă să cheltuim într-o săptămână de concediu cât câştigăm în două săptămâni la muncă. Vacanţa pe datorie este însă un mod de viaţă care ne poate falimenta.
Adrian Asoltanie, consultant financiar: N-aş recomanda în niciun scenariu ca vacanţa să fie făcută cu împrumuturi din banii viitori. Vacanţele nu au ce să caute pe datorie. Recomandarea mea este ca în fiecare lună, la ziua de salariu, o persoană să-şi pună deoparte 50-100 de euro în ideea unei viitoare vacanţe.
Specialiştii în turism estimeazăn vacanţe mai scumpe cu până la 20% în acest an, semn că ar trebui să găsim leac pentru vacaţa după vacanţă.