Ce se întâmplă cu celebrele autobuze turistice ale Capitalei cumpărate acum doi ani? Autorităţile au explicaţii: "N-au ce să arate turiştilor" / "Au venit stricate"
Autobuzele turistice ale Capitalei se strică în parcare. Deşi au fost cumpărate acum doi ani, nu au plimbat niciodată turiştii prin Bucureşti pentru că traseul lor nu a fost aprobat de consilierii generali. În tot acest timp, turiştii se descurcă aşa cum pot. Caută singuri principalele atracţii ale oraşului şi plătesc sute de euro pe transport.
De Andreea Milea la 10.04.2024, 20:02Autobuzele cu etaj se umplu de praf în curtea din spate a unei autobaze. Apariţia lor la Bucureşti a început cu multe controverse. Cele şase vehicule au fost cumpărate la mâna a doua, cu 11 ani vechime, 300.000 de kilometri la bord şi probleme tehnice. Cumpărate în noiembrie 2022, autobuzele turistice au fost reparate până acum, de două ori. Anul trecut au fost colantate şi înmatriculate şi ar fi trebuit sa iasă în traseu de primavara trecută.
Primăria a plătit 420.000 de euro pentru ele
Primăria a plătit 420.000 de euro pentru ele, cu gândul să le pună pe traseul turistic care începe de la Piaţa Unirii şi termină la Piaţa Presei, cu opriri la Arcul de Triumf, Muzeul Satului, Clădirea CEC şi Palatul Parlamentului. Staţiile sunt pustii, însă, spre dezamăgirea oaspeţilor din străinătate. Petter şi Leslie au venit din Anglia ca să vadă Bucureştiul şi nici nu se gândeau că nu vor găsi autobuze turistice. În lipsa lor, au plătit 100 de euro pe zi ca să ajungă la principalele atracţii.
"Într-o singură zi ai de făcut intre cinci şi şase drumuri cu taxiul şi costă mai mult. Dacă am fi avut un autobuz am fi cumpărat un bilet pentru o întreagă zi şi ar fi mai uşor şi mult mai ieftin. Cred că ar fi foarte bune pentru că Bucureştiul este un oraş frumos cu multe de văzut", au declarat Petter şi Leslie, turişti. Bucureştenii aşteaptă şi ei să reapară celebrele autobuze cu etaj.
Cursele turistice sunt blocate de consilierii generali care nu vor să voteze punerea liniei în funcţiune. "Astăzi aceste autobuze nu prea ar avea ce să arate turiştilor, altceva decât trafic, mizerie", a declarat Diana Mardarovici, reprezentant consilieri generali PNL. "Acele autobuze au venit absolut distruse. S-au mai băgat sute de mii de euro în ele pentru a fi cât de cât refăcute pentru a nu ne face de râs. Chiar nu înţeleg de ce ele nu sunt în trafic încă de anul trecut", a declarat Marius Pavel, consilier general PSD. Fără acordul consilierilor, Asociaţia pentru Transport Public Bucureşti nu poate elibera licenţele de transport. Surse din STB spun, însă, că autobuzele second-hand nici nu ar trebui să iasă în trafic. Au peste 4 metri înălţime, aşa că nu încap în atelierul de reparaţii şi s-ar bloca, de exemplu, în Pasajul Unirii.