Cea mai mare tranșă de vaccinuri AstraZeneca sosește vineri în România
Cea mai mare tranșă de vaccinuri AstraZeneca sosește vineri în România, 2 aprilie, la Institutul Național de Cercetare Dezvoltare Medico-Militară Cantacuzino, a informat Comitetul Național pentru Vaccinare. Transportul este asigurat de firma producătoare, iar dozele vor fi aduse în București pe cale terestră.
De Ana Maria Ghiarasim la 01.04.2021, 15:30Este vorba de 432.000 doze de vaccin ce vor fi depozitate la Centrul Național de Stocare, iar în perioada următoare vor fi distribuite în centrele regionale existente la nivel național.
Peste 350.000 de români au fost vaccinați cu AstraZeneca
Centrul Național de Stocare a vaccinurilor împotriva COVID-19 din cadrul Institutului „Cantacuzino” este complet autorizat și avizat de către Autoritatea Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR), autoritatea națională care are competență în domeniul medicamentului de uz uman.
Până în prezent, în țara noastră au fost recepționate 888.400 de doze produse de compania farmaceutică AstraZeneca, iar începând cu data de 15 februarie, 359.680 de persoane au fost imunizate cu acest tip de vaccin.
Cantitatea livrată României este cea mai mare de până acum, iar alocarea viitoarelor doze de vaccin se va realiza conform calendarului pus la dispoziție de firma producătoare.
Potrivit ministrul Vlad Voiculescu, în următoarele două luni, România ar urma să primească cel puțin 7 milioane de vaccinuri împotriva Covid-19.
EMA: Nicio legătură între vaccinul AstraZeneca şi cheagurile de sânge
Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) anunţă miercuri că nu a constat până în prezent o legătură între vaccinarea cu vaccinul împotriva Covid-19 AstraZeneca-Oxford şi tulburări tromboembolice şi anunţă că îşi continuă analizele în acest sens.
EMA precizează într-un comunicat, în care face un bilanţ al monitorizării efectelor secundare ale acestui vaccin - căruia laboratorul i-a schimbat denumire în Vaxzevria - că, în pofida faptului că nu s-a demonstrat o legătură de cauzalitate între vaccinare şi deces, nu exclude o legătură de cauzalitate.
Agenţia precizează că cercetările sale nu au permis, în acest stadiu, identificarea unor eventuali factori de risc care să favorizeze formarea unor cheaguri se sânge atipice (tromboză), susceptibile să migreze pentru a bloca vase de sânge în anumite organe (embolie).
Agenția pentru Medicamente din Franța a confirmat riscul de tromboză după vaccinarea cu AstraZeneca
Agenția pentru medicamente din Franța a confirmat, vineri, existența unui risc de tromboză atipică asociată cu vaccinul anti-Covid produs de AstraZeneca, după apariția de noi cazuri în Franța, inclusiv două decese. Cu toate acestea, ANSM a precizat că raportul risc / beneficiu a rămas "favorabil".
"Au fost declarate nouă cazuri de tromboză, atipice prin localizarea lor (în principal în zona cerebrală, dar și digestivă), care pot fi asociate cu trombocitopenie – scăderea numărului de trombocite în sânge – sau tulburări de coagulare", transmite Agenția, potrivit publicației franceze Le Figaro.
Vaccinarea cu AstraZeneca, suspendată pe 15 martie în mai multe țări europene
Vaccinul dezvoltat de laboratorul suedezo-britanic și Universitatea din Oxford a fost suspendat pe 15 martie de mai multe țări europene, după ce au fost raportate mai multe cazuri de cheaguri de sânge, uneori letale. Franța a ridicat suspendarea pe 19 martie, la recomandarea Agenției Europene pentru Medicamente (EMA), care l-a catalogat drept „sigur și eficient” și a afirmat că raportul beneficiu / risc este pozitiv.
Din 1,4 milioane de doze AstraZeneca administrate în Franța până pe 18 martie, aproximativ 5.700 de efecte adverse au fost analizate de centrele de farmacovigilență, „majoritatea” caracterizate prin „simptome asemănătoare gripei, adesea de intensitate ridicată” (febră, cefalee, dureri musculare).
AstraZeneca a anunțat o eficacitate mai scăzută a vaccinului său împotriva COVID-19
Vaccinul AstraZeneca - Oxford are o eficacitate de 76% împotriva infecţiilor simptomatice, arată un nou studiu clinic efectuat în Statele Unite, un nivel mai scăzut față de cel anunțat la începutul acestei săptămâni, într-un raport criticat pentru utilizarea unor "date depăşite”.
Cele mai recente date s-au bazat pe 190 de infecții la peste 32.400 de participanți din Statele Unite, Chile și Peru. Datele intermediare anterioare se bazau pe 141 de infecții, până pe 17 februarie.
Joi, AstraZeneca a reiterat că serul său, dezvoltat împreună cu Universitatea Oxford, a avut 100% eficiență împotriva formelor severe sau critice ale bolii. De asemenea, a transmis că vaccinul a demonstrat o eficiență de 85% la adulții cu vârsta de 65 de ani și peste.