Antena Meniu Search
x

Video Oamenii de știință cercetează noi teorii despre legătura dintre vaccinul AstraZeneca şi cheagurile de sânge

Oamenii de știință explorează mai multe posibilități care ar putea explica cel puțin 18 rapoarte de cheaguri de sânge extrem de rare în creier, care au apărut la indivizi în zilele și săptămânile după administrarea vaccinului AstraZeneca COVID-19.

Cristian Ionescu
de Cristian Ionescu

la 20.03.2021, 08:21

Situaţia vaccinului AstraZeneca nu a fost abandonată de cercetători, care încă încearcă să înţeleagă legătura dintre vaccin şi cheagurile de sânge - Profi Media

Anchetatorii europeni au prezentat o teorie conform căreia vaccinul declanșează un anticorp neobișnuit în unele cazuri rare, iar alții încearcă să înțeleagă dacă aceste cazuri sunt legate de pilulele contraceptive.

Vaccinul AstraZeneca, în continuare verificat de experţi

Mulți oameni de știință spun că nu există dovezi definitive și nu este clar dacă sau de ce vaccinul AstraZeneca ar provoca o problemă care nu este provocată de alte vaccinuri care vizează o parte similară a coronavirusului. Cele mai multe dintre cheagurile de sânge au fost observate la femei și cele mai multe cazuri au fost raportate în Europa. Două cazuri au fost raportate în India. Agenția Europeană pentru Medicamente a declarat că o analiză preliminară sugerează că vaccinul nu este asociat cu o creștere a riscului general de formare a cheagurilor de sânge. Dar nu a exclus o asociere cu cazuri rare de cheaguri de sânge în vasele care scurg sângele din creier cunoscut sub numele de tromboza sinusului venos cerebral (CVST), scrie Reuters.

Cercetătorii din Germania și Norvegia, unde au fost raportate unele dintre cazuri, săptămâna aceasta au emis ipoteza că vaccinul ar putea declanșa un răspuns imun în care organismul produce anticorpi care ar putea duce la formarea de cheaguri de sânge. Profesorul Paal Andre Holme de la Spitalul Universitar Oslo din Norvegia, care a tratat trei lucrători din domeniul sănătății cu cheaguri de sânge severe după ce au primit vaccinul AstraZeneca, a declarat joi într-o conferință de presă că „s-au făcut descoperiri” care ar putea explica "progresia clinică a pacienților”. Holme a avertizat că constatările au fost preliminare. „Acesta este doar începutul tuturor cercetărilor care se fac”, a spus el. El nu a lansat nicio informație care să susțină ipoteza sa.

Pe acelaşi subiect

O echipă de cercetători germani de la Clinica Universității Greifswald a declarat vineri că a ajuns la o concluzie similară. Dacă s-a dovedit corect, ar putea exista o modalitate de tratare a afecțiunii, au spus oamenii de știință. Cercetătorii EMA au declarat joi că întreprind mai multe investigații pentru a stabili dacă cheagurile de sânge rare ar putea fi legate de vaccin sau pot să apară întâmplător. Ei au menționat că multe dintre cazuri au avut loc la femei mai tinere. CVST, deși rar, a fost asociat cu sarcina și utilizarea contraceptivelor orale. „Acesta este unul dintre lucrurile pe care le vom investiga în continuare în viitorul apropiat”, a declarat Sabine Straus, președinta comitetului de siguranță al EMA.

Experţii în vaccinuri rămân prudenţi

Mai mulți experți în vaccinuri din SUA rămân prudenți cu privire la ipoteza anticorpilor și au declarat că nivelul ridicat de publicitate a evenimentelor ar putea determina mai mulți medici să raporteze starea decât în ​​mod normal, ceea ce ar face să pară că evenimentele sunt legate de vaccin. Vaccinul AstraZeneca a primit autorizație de utilizare de urgență în 70 de țări, dar nu a fost încă aprobat în Statele Unite. Experții americani se întreabă, de asemenea, de ce astfel de evenimente ar avea loc doar la rate crescute cu vaccinul AstraZeneca și nu vaccinurile de la Pfizer Inc și BioNTech SE, Moderna Inc, Johnson & Johnson și vaccinul rus Sputnik V - toate acestea fiind destinate să producă anticorpi vizați la porțiunea „vârf” a coronavirusului pe care o folosește pentru a intra în celule.

La fel ca vaccinul J&J și Sputnik, AstraZeneca’s folosește un virus rece sub numele de adenovirus pentru a livra proteine ​​spike în celule și pentru a produce un răspuns imun. "Va trebui să vedem când (oamenii de știință germani și norvegieni) prezintă o publicație evaluată de către colegi și comunitatea științifică o poate revizui", a spus dr. Peter Hotez, cercetător în vaccinuri la Baylor College of Medicine din Houston. "Nu există niciun motiv pentru care vaccinul AstraZeneca ar face acest lucru, în timp ce celelalte, inclusiv vaccinurile COVID-19 pe bază de adenovirus, nu ar face acest lucru".

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Evenimente » Oamenii de știință cercetează noi teorii despre legătura dintre vaccinul AstraZeneca şi cheagurile de sânge