Ceartă între muzeele din România pe Tezaurul Getic de la Cucuteni. Palatul Culturii din Iaşi cere Muzeului de Istorie să îl returneze, după mai bine de 50 de ani
Scandalul tezaurului furat din Olanda creează conflicte şi între conducerile muzeelor din ţară. Se pare că multe din piesele care ne-au mai rămas din tezaurul naţional sunt ţinute departe de ochii vizitatorilor de ani buni. Palatul Culturii din Iaşi cere înapoierea pieselor din Tezaurul Getic de la Cucuteni care ar fi ţinute de zeci de ani în subsolul Muzeului Naţional de Istorie din Bucureşti.
De Clara Mihociu la 07.02.2025, 14:26- Revine taxa auto pe maşinile poluante. Când ar putea intra în vigoare. DETALII la Observator 19:00, la Antena 1
- Taxa auto de mediu ar putea intra în vigoare de la 1 ianuarie 2026. Șoferii cu mașini vechi, cei mai afectați
Tezaurul de la Băiceşti datează din secolul IV înainte de Hristos, dar a fost descoperit de către localnicii de acolo într-o lutărie în anul 1959. Abia doi ani mai târziu, un expert şi-a dat seama, după ce a văzut un fragment din acel tezaur în locuinţa unui localnic, că ar putea să fie vorba de o adevărată comoară din aur.
Scandal pe tezaurul moldovenesc
Cel care l-au găsit nu şi-au dat seama despre ce este vorba, deşi obiectele erau întregi, vorbim de un coif de aur, dar şi două brăţări spiralate. Le-au făcut bucăţi şi le-au împărţit între ei, de aceea respectivul coif este practic fragmentat. În momentul de faţă, practic existau pe teritoriul României două astfel de coifuri de aur, de la Coţofăneşti, care a fost furat şi acest coif care în prezent se află în Bucureşti.
În anii 70, a fost cerut de Partidul Comunist pentru a fi trimis la Bucureşti, împreună cu alte şase tezaure de la Iaşi pentru Muzeul Naţional de Istorie. Ar fi stat fără a putea fi vizitat, timp de mai multe decenii, iar în acest moment, odată cu împlinirea a 100 de ani de la momentul în care s-a deschis Palatul Culturii de la Iaşi, conducerea de aici cere ca acest coif, împreună cu celelalte obiecte să fie restituite Muzeului de Istorie de la Iaşi pentru a fi văzute într-o expoziţie permanentă. Spun că au toate măsurile de siguranţă necesare, zidurile Palatului sunt extrem de groase, aşa că ar fi în siguranţă aici, există camere de recunoaştere facială şi pază permanentă.