"Ce-i mă, frumosule?" Surpriză pentru Johnny, un cerb prietenos din Șomcuta Mare. Nu e singurul norocos
Temperaturile geroase din ultima vreme nu afectează doar oamenii, ci şi animalele, mai ales cele sălbatice, care găsesc mai greu hrană pe timpul iernii. Motiv pentru care silvicultorii le vin în ajutor şi le hrănesc cu cât mai multă mâncare pentru a face faţă gerului.
De Simona Vasiac la 15.01.2025, 08:17- Dosarul Mineriadei. Ion Iliescu, audiat la domiciliu, Petre Roman, la Parchetul General. DETALII la Observator 12:00, la Antena 1
- Planul Rusiei de a duce războiul în SUA. Cum l-au ameninţat americanii pe Putin să nu provoace o catastrofă aeriană
"Ce-i mă, frumosule?" El este Johnny, un cerb care trăieşte în pădurile unui complex din localitatea Șomcuta Mare. A ajuns aici în urmă cu doi ani, când a fost găsit rănit de către un silvicultor.
Meniu special de iarnă
"L-am crescut de mic, cu biberonul, zilnic îi dădeam patru litri de lapte şi de aceea s-a îmblânzit şi stă aproape de noi", spune Florian Mărieş, responsabil canton.
Jhonny este unul dintre cei mai prietenoşi cerbi care se află aici, în pădurea din Şoncuta Mare. Imediat ce sivicultorii au intrat aici, acesta după cum vedeţi, a venit să se servească. Şi nu e singurul care primeşte tratament preferenţial. Aproximativ 160 de cerbi si căprioare din diferite specii sunt hrănite zilnic pentru a trece cu bine peste această perioadă geroasă a anului.
"În perioada de iarnă le dăm o cantitate mai mare de furaje. Lucernă aproximativ 3 kilograme per animal, porumb 2 kilograme. În funcţie de specie", adaugă Florian Mărieş, responsabil canton.
"Din care 37 sunt masculi şi 73 femele, vorbim de trei specii: cerbi comuni, cerbi lopatări şi muflon. Ele sunt făcute sau acest complex de vânătoare a fost constituit pentru popularea în viitor a celor zece fonduri de vânătoare ale Direcţiei Silvice Maramureş", a declarat Mihai Leșan, purtător de cuvânt Direcția Silvică Maramureș.
Fără un astfel de efort din partea silvicultorilor, sălbăticiunile ar cădea pradă gerului, mai ales că iarna hrana se găsește în cantități mai mici în mediul în care trăiesc.