Cel mai "înalt" refugiu Salvamont din ţară, vandalizat: "Geamul spart, uşa ruptă, nu e normal"
Cel mai "înalt" refugiu Salvamont din ţară - aflat la peste 2400 de metri altitudine - a fost vandalizat. Iubitorii muntelui sunt revoltaţi şi spun că acesta putea face diferenţa între viaţă şi moarte pentru turiştii surprinşi de furtună pe munte. În schimb, acum este imposibil de folosit. Containerul care a fost urcat şi montant cu mare dificultate în anul 2021 va fi refăcut de salvamontişti.
De Redactia Observator la 06.09.2024, 14:14În urmă cu 3 ani, containerul a fost urcat pe munte cu ajutorul unui elicopter. Realizarea şi montarea celui mai înalt refugiu din ţară în Parângul Mare a costat aproximativ 12.500 de lei.
"Au fost nevoie de 3 încercări cu elicopterul, pentru că jos e calm, sus vânturile sunt foarte puternice şi o sarcină de o tonă nu e uşor de transportat nici măcar cu elicopterul. A mai fost un transport şi pentru materialele pentru fundaţie, tot ce trebuie pentru ca refugiul să fie unde este acum", spune Ovidiu Bodean, şef Salvamont Hunedoara.
Între timp, locul s-a transformat într-o ruină
Axel, un iubitor al muntelui, a fost cel care a arătat - pe reţelele de socializare - dezastrul.
- Un tânăr de 28 de ani, atacat de o ursoaică în timp ce îşi căuta un animal rătăcit prin pădure, în Maramureș
- Ucrainean, salvat în ultima secundă din Munţii Maramureşului. Bărbatul era acolo de două săptămâni şi...
- Cum arată un om, după ce fulgerul a lovit la doi paşi lângă el. I-au rămas semne pe tot corpul
"La refugiul din Parângul Mare erau sticle de suc, de apă, conserve, tot felul de mizerii. Era destul de distrus: geamul spart, uşa ruptă", Axel Alex Nyari, monitor de ski.
În loc să fie de ajutor celor care sunt pe munte, refugiul s-a transformat într-o groapă de gunoi.
"Niciunde în altă ţară nu vezi când urci pe munte să te duci cu gând de distrugere şi să distrugi unde alţii ar putea să se odihnească să facă un popas. Nu e normal".
"Şi ceea ce este foarte grav este că ei nu înţeleg necesitatea unui astfel de adăpost. Ce înseamnă să te prindă furtuna în golul alpin sau să îţi programezi cu familia că rămâi la refugiu şi acel refugiu să nu existe", spun localnicii.
Cum au aflat de situaţie, salvamontiştii s-au şi apucat de treabă. Va fi nevoie însă de multă muncă şi bani pentru ca locul să fie refăcut.
"A trebuit să ducem sus un specialist ca să poată să ia dimensiuni să confecţioneze uşa şi fereastra şi cu sprijinul unor voluntari şi cu băieţii de la Salvamont din vale vom merge şi vom repune la loc uşa, vom reabilita", spune Ovidiu Bodean, şef Salvamont Hunedoara.
Salvamontiștii vor să sesizeze Poliţia pentru că pe refugiul vandalizat apar şi mâzgălituri prezente - de altfel - în mai multe locuri din zonă. Speră că acestea îi vor ajuta pe oamenii legii să-i identifice pe autori.