Antena LIVE

Curs valutar

Cel mai mare laser din lume se va construi la Magurele

Cladirea celui mai mare laser din lume va fi construita, incepand de vineri, la Magurele pe amortizoare seismice, in timp ce corpul dedicat fascicului gama va avea nu mai putin de 12 niveluri subterane

De la 13.06.2013, 11:52
WhatsApp
Vezi și:

Lucrarile construirii complexului sunt programate sa se incheie in 2014. Totul face parte dintr-un proiect european numit ELI-NP ( Extrem Light Infrastructure-Nuclear Physics).

Ministrul delegat pentru Invatamant Superior, Cercetare Stiintifica si Dezvoltare Tehnologica, Mihnea Costoiu, a declarat ca realizarea ansamblului de cladiri este prima dintre cele trei component ale proiectului, celelalte fiind legate de doua lasere si de un fascicule gama. "Ce este important pentru acest ansamblu de cladiri este ca principala cladire va fi unica, in sensul in care va fi decuplata de sol, pentru ca nu este admisa niciun fel de vibratie. Este pusa toata pe un set de amortizoare. Deci este decuplata de sol, totul sta pe amortizare sesismice ultrasensibile, pentru ca la imensitatea aceea de putere (a laserelor care vor functiona in interior - n.r.) s-ar produce un dezastru daca s-ar simti si tocurile unei femei. Ca vibratie, nu este admis acest lucru. Va trebui foarte mult beton, care sa fie o masa critica foarte mare, iar aceasta masa va sta suspendata de sol prin acest amortizor seismic".

Cladirea va avea doua corpuri solidare, unul pentru lasere si unul pentru fasciculul gama, suprafata primului fiind de 4.406 metri patrati, iar cel de-al doilea 6.604 metri. De asemenea, in cladire va fi integrat un corp de laboratoare, cu o suprafata de 2.396 de metri patrati. Complexul va mai avea o cladire de birouri, pe o suprafata de aproape 970 de metri patrati, in vecinatatea careia va fi o casa de oaspeti cu aproximativ 30 de camera, care ca ocupa peste 642 de metri patrati.

Inaugurarea lucrarilor va avea loc vineri, de la ora 14:00, in prezenta comisarului European pentru Politici Regionale, Johannes Hahn si a premierului Victor Ponta.

Potrivit specialistilor, puterea laserelor de la Magurele va fi atat de mare incar ar putea duce, theoretic, la “mutarea materiei”. "Mai exista un laser de acelasi gen in SUA, dar nu de asemenea putere. Si nu are in niciun caz asemenea aplicatii, adica asocierea intre laser si fasciculul gama. Practic, daca o sa fortez nota, numai din dorinta de a fi plastic, specialistii spun ca, in momentul in care actionezi cu o forta atat de mare pe o unitate foarte mica de suprafata, exista posibilitatea de a misca inclusiv masa, adica de a crea teoretic astazi, in fantezie, ceea ce vorbim noi de Star Trek, acele engage, acea teleportare. Teoretic, astazi, prin forte de asemenea putere, specialistii spun ca s-ar putea crea inclusiv mutarea masei, a materiei, odata cu mutarea fortelor", mai spune Costoiu.

Domeniile in care ar putea avea un impact cercetarea desfasurata la Magurele, prin acest proiect, sunt numeroase, printre acestea regasindu-se fizica si ingineria laserelor de mare putere, a acceleratorilor de electroni si producerea de fotoni monocromatici prin retro-imprastiere Compton, cercetarea fundamentala (nucleul atomic, astrofizica, electrodinamica cuantica), securitatea si prevenirea terorismului, ecologia si protectia mediului (cercetari asupra unor noi metode de diagnoza si procesare a deseurilor radioactive), stiinta si ingineria materialelor (efectele campurilor intense de radiatii asupra materialelor), medicina nucleara si stiintele vietii (utilizarea fasciculelor de particule accelerate cu ajutorul laserelor in hadronoterapie, noi tehnici de imagistica medicala), radiofarmaceuticele (metode de producere a unor noi tipuri de radioizotopi) si industria de inalta tehnologie.

Impactul proiectului ELI-NP este unul major, plasand Europa pe primul loc in lume in cercetarile cu fascicule de fotoni cu proprietati extreme si deschizand astfel calea unor noi domenii de cercetare. "Pentru prima data in istoria stiintei, cercetatorii vor avea la dispozitie intensitati ale luminii laser care produc radiatii ionizante intense si valori ale campurilor electrice care pot afecta structura nucleului atomic. Astfel, fenomene naturale pentru care cercetatorii au dezvoltat doar modele teoretice devin accesibile experimentelor. De asemenea largimile de banda foarte inguste si intensitatile fasciculelor de fotoni cu energii de pana la 20MeV vor permite aplicatii si studii fundamentale ale proprietatilor starilor nucleare greu de imaginat in prezent", explica ministrul.

In perspectiva, Europa si implicit Romania, prin realizarea infrastructurii ELI-NP, vor deveni poli de atractie pentru cercetatorii din intreaga lume, oarecum similar cu ceea ce este CERN (Geneva) si ILL (Grenoble) pentru fizica particulelor elementare, respectiv fizica neutronilor. Astfel, numeroase colaborari stiintifice cu dimensiune transdisciplinara vor fi amplificate si diversificate la nivelul continentului.

Foto: Hepta

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

laser romania cel mai mare lucrari magurele
Întrebarea zilei
Vânzările de maşini chinezeşti, în creştere în România. Vă tentează să achiziţionaţi un astfel de autoturism?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Localitatea de lângă București în care oamenii se mută pe capete. Arată ca...
Fanatik.ro
Publicat 09.03.2025
Iluzie optică virală | Doar un geniu poate găsi polițistul ascuns în această...
Gandul
Publicat 09.03.2025
Justin Trudeau, în lacrimi după o discuție aprinsă și plină de injurii cu Trump
Adevărul
Publicat 08.03.2025
Jurații Chefi la cuțite vorbesc cu emoție despre sărbătoritele zilei de 8...
A1
Publicat 07.03.2025
Horoscopul zilei de 10 martie 2025. Taurii lasă trecutul în spate. Află ce se...
CaTine
Publicat 09.03.2025
BREAKING NEWS / A murit celebrul astrolog Minerva! Gabriela Dima s-a stins din...
spynews.ro
Publicat 07.03.2025
Accident teribil în Germania: jucătorului român i-a fost amputat piciorul »...
GSP
Publicat 06.03.2025
Care sunt cele cinci țări din lume care nu pot fi cucerite? Geografia se află...
Click.ro
Publicat 08.03.2025
Cel mai bogat oraș din lume. Aici locuiesc 350.000 de milionari și 60 de miliardari
Useit
Publicat 08.03.2025
Concertele și spectacolele lunii martie! Ce mari artiști putem vedea
Money.ro
Publicat 06.03.2025
„Sute de ucraineni morți” și un avantaj clar pentru armata rusă, după ce...
libertatea.ro
Publicat 09.03.2025
Fanii Selenei Gomez au constatat că vocea ei a devenit mai monotonă și lipsită...
ZU
Publicat 09.03.2025
Mini tarte cu pastă de ciuperci și șuncă. Un aperitiv savuros
Hello taste
Publicat 08.03.2025
Supă cremă de morcovi și cartof dulce. Delicioasă și ușor de digerat
Deparinti
Publicat 09.03.2025
Hande Erçel a îmbrăcat o ținută demnă de podium. Vedeta s-a aflat printre...
Happy
Publicat 07.03.2025
Ramona Bădescu a vorbit despre planurile de nuntă! „Am pus totul la cale!”
BZI
Publicat 07.03.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Cât de eficiente sunt cremele cu colagen. Ce spune medicul dermatolog despre...
Medicool
Publicat 09.03.2025