Cele mai murdare plaje de pe litoralul românesc. "Mamă, dar ce nu găsim aici!"
"Plaja nu este o scrumieră". Este mesajul transmis turiştilor care au fost anul acesta la mare şi care au lăsat în urmă peste 170.000 de deşeuri, mai ales resturi de ţigară. Gunoiul a fost strâns ieri de voluntari. Cea mai murdară staţiune este Năvodari, urmată de Constanţa şi Mamaia Nord.
De Cristina Niță la 20.11.2024, 13:47- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Elena Lasconi, candidatul USR la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:00, la Antena 1
- Cele trei mari gafe făcute de candidaţi la dezbaterea prezidenţială şi cât îl va costa pe Ciolacu scandalul Nordis - analist
La finalul sezonului estival, covoare de gunoaie rămân în urma turiştilor care s-au distrat la malul mării. După ei au strâns acum zeci de voluntari. "Toate aceste resturi ajung în mare. Ajung în farfuria noastră, fiindcă marea le preia, le mărunţeşte, biota marină, adică scoici şi peştişori mai mici pe care îi consumăm cu intestine cu tot, ei bine ajung să ne intoxice cu plastic", arată Adrian Bîlbă, cercetător științific.
Cel mai murdar sector de plajă
De pe plajele din Năvodari au fost colectate peste 4.600 de deșeuri. Mult mai curat nu a fost nici în Constanța sau Mamaia Nord. "Este o plajă dezolantă, un aspect de culisele unui teatru încropit", adaugă Adrian Bîlbă, cercetător științific.
"Mamă, dar ce nu găsim aici, de toate! Chiştoace şi alte plastice la greu", spune un român. "Ar trebui coşuri de gunoi şi în extrasezon, nu numai vara. Şi iarna trebuie, e loc frumos şi trebuie curatat", crede altcineva.
- Satul vizitat de 40.000 de turişti anual. Roxana s-a mutat aici acum 7 ani: "Calitatea vieţii este foarte bună"
- Staţiunea din România unde turiştii pot face drifturi cu carturile. Cât costă 10 minute de adrenalină
- O nouă facilitate pentru turişti din acest an, la Domeniul Schiabil Şureanu: "Va fi la baza pârtiilor"
"Sunt pur şi simplu deşeuri care aduc cumva un impact negativ asupra biodiversităţii şi ecosistemelor. Pe primul loc, de departe, sunt materialele polimerice, plasticele pentru că le întâlnim peste tot", spune Marian Paiu, reprezentant ONG Mare Nostrum.
Cele mai curate plaje din ţară
Cele mai curate plaje sunt şi cele pe care ajung cei mai puţini turişti - Tuzla, Edighiol si Corbu. "Numărul de deşeuri este cu aproximativ 3.200 mai mic faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut", a declarat Angelica Paiu, reprezentant ONG Mare Nostrum.
La sfarşitul sezonului estival plajele trebuie aduse la starea iniţială de administratorii care le-au închiriat.