Cercetătorii chinezi, noi descoperiri despre coronavirus
În timp ce România a trecut la scenariul doi al gestionării epidemiei COVID-19, cercetătorii chinezi fac noi descoperiri îngrijorătoare. În spaţii închise, virusul se transmite la cîţiva metri distanţă şi rezistă în aer zeci de minute. Un gest simplu ne poate salva: spălarea mâinilor.
De Andre Rotaru la 12.03.2020, 21:13- Cercetătorii chinezi au făcut noi descoperiri despre coronavirus
- Spălatul pe mâini ar putea preveni îmbolnăvirea
În timp ce România a trecut la scenariul doi al gestionării epidemiei COVID-19, cercetătorii chinezi fac noi descoperiri îngrijorătoare. În spaţii închise, virusul se transmite la cîţiva metri distanţă şi rezistă în aer zeci de minute. Un gest simplu ne poate salva: spălarea mâinilor.
4 metri şi jumătate. Este distanţa pe care coronavirusul o poate parcurge în aer. De trei ori mai mult decât au crezut inițial specialiştii. Descoperirea a fost făcută în China, după ce o persoană bolnavă s-a urcat într-un autobuz şi a infectat pasageri aflaţi în celalalt capăt al vehiculului. Experții spun că incidentul atrage din nou atenţia asupra normelor minime de igienă, precum spălarea mâinilor.
Ștefan Costescu, medic: Regula de bază în medicină este că întâi te speli pe mâini și după aceea dai cu dezinfectant. Spălatul pe mâini îndepărtează mecanic microbii. Dezinfectantul încearcă să îi omoare. Nu știm dacă reușește întotdeauna să îi omoare pe toți.
Andre Rotaru, reporter Observator: Pentru a înțelege cât de important este să ne spălăm în mod corespunzător pe mâini am decis să realizăm un scurt experiment. Mâinile mele sunt acoperite acum cu o substanță specială, iar cu ajutorul unei lămpi cu lumină ultravioletă vom vedea exact cum arată germenii de pe pielea noastră. O voi ruga pe colega mea acum să stingă lumină și iată rezultatul.
Specialiștii ne recomandă să ne spălăm cel puţin o jumătate de minut cu apă şi săpun.
Andre Rotaru, reporter Observator: Ei bine, după doar 30 de secunde diferența este una uriașă.
Rezultatele sunt mult mai bune dacă petrecem un minut sau două în faţa chiuvetei şi insistăm asupra palmelor şi a degetelor. Este bine şi să evităm să ducem mâna la faţă, însă este dificil să scăpam de acest obicei.
Keren Roesner, psiholog: Ca truc, am putea folosi o cremă pe mâini astfel încât în momentul în care o ducem la față să ne amintim și să ne oprim. Un alt truc este să avem tot timpul mâinile ocupate sau un obiect care să nu ne permită să ducem mâinile spre față.
Chiar şi oficialii respectă cu greu sfaturile pe care le dau populației. În timpul unei conferințe de presă, Ludovic Orban, Raed Arafat sau Marcel Vela şi-au atins constant faţa. În Olanda, primul ministru a dat mâna cu partenerul său de scenă la câteva momente după ce a anunţat că descurajează strângerea mâinilor ca formă de salut.
"Din acest moment încetăm să mai dăm mâna. Nu, nu mai putem face asta".
Ultimele studii arată că virusul poate rămâne în aer până la 30 de minute.